Estland en Rusland ruziën over dood betoger

Door een 'ongegronde' verklaring over de dood van een jonge Rus bij de rellen tussen de Russische minderheid en de ordediensten heeft Rusland de spanningen in Estland aangewakkerd. Dat stelt de Estse regering zaterdag in een reactie op de beschuldigingen vanuit Rusland. EU-voorzitter Duitsland probeert intussen de gemoederen te bedaren.

(belga) "De minister van Buitenlandse Zaken van Estland betreurt de ongegronde beschuldigingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, die bedoeld waren om de situatie in Estland te doen oplaaien", zo stelt de minister in een verklaring.

Eerder op zaterdag had het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling bevestigd dat een Russische burger genaamd Dmitri gedood werd tijdens rellen die waren losgebarsten in Tallinn naar aanleiding van de verplaatsing van een Sovjetmonument. Volgens Moskou maakte de Estse politie "excessief gebruik van geweld tegen mensen die een monument verdedigden ter ere van soldaten die tegen het fascisme vochten".

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt echter dat er volgens het parket "geen verband was tussen de dood van de Rus en de activiteiten van de ordehandhavers". "De tot dusver verkregen bewijzen wijzen erop dat Dmitri is gestorven als gevolg van een dispuut tussen mensen die deelnamen aan de schermutselingen", aldus de mededeling.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel telefoneerde zaterdag met de Estse minister-president Andrus Ansip en de Russische president Vladimir Poetin. Ze riep beide staatslieden op een escalatie te vermijden.

Bij de rellen in Tallinn zijn de voorbije twee dagen meer dan 130 gewonden gevallen. Ongeveer 900 mensen werden gearresteerd. Onder hen waren vele jongeren die onder invloed van alcohol waren, zo stellen de Estse autoriteiten.

Het monument van de Sovjetsoldaat -een imposant bronzen standbeeld van een soldaat van het Rode Leger in het hartje van Tallinn- is ontmanteld en in de nacht van donderdag op vrijdag overgebracht naar een geheime plaats. Moskou ziet het monument als een eerbetoon aan de overwinnaars van het nazisme, maar vele Esten beschouwen het als een symbool van bijna vijftig jaar Sovjetbewind in Estland.

Estland werd in 1991 onafhankelijk. Het land telt zo'n 1,34 miljoen inwoners, onder wie een belangrijke Russische minderheidsgroep die er zich tijdens het communistische tijdperk kwam vestigen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud