ETA bereid geweld af te zweren

De Baskische afscheidingsbeweging overweegt 'grote compromissen te sluiten en een scenario zonder geweld te volgen' als de Spaanse regering stopt met zijn 'aanvallen' op het Baskenland. Dat heeft de terreurorganisatie zondag bekendgemaakt in het Baskische dagblad Gara. In december had een aanslag van de ETA op de luchthaven van Madrid nog twee levens geëist.

(tijd) Die aanslag was volgens de ETA 'een reactie op de voortdurende aanvallen van de Spaanse regering'. Als de Spaanse overheid daarmee ophoudt, zegt ETA, is een scenario zonder geweld mogelijk.

Dat het vredesproces in het Baskenland vastzit, is volgens ETA de schuld van de Spaanse regering, die te weinig luisterde 'naar wat het volk te zeggen heeft' en omdat de politieke partijen geen akkoord konden bereiken. De socialistiche PSOE-partij van premier Zapatero en de conservatieve Partido Popular zouden deze situatie hebben veroorzaakt, zegt de afscheidingsbeweging.

ETA doet deze uitspraken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Baskenland, die eind mei zullen plaatsvinden. De terreurgroep houdt daarbij rekening dat de linkse separatistische groepering abertzale niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Madrid wil abertzale op de lijst van verboden partijen plaatsen omdat het wordt beschouwd als de opvolger van de illegale Baskische partij Batasuna, de politieke vleugel van ETA. PS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud