Ethiopische troepen in Somalië

Ethiopische troepen zijn donderdag buurland Somalië binnengedrongen. Zij deden dit blijkbaar omdat de stad Baidoa, waar zich de zetel bevindt van de (machteloze) Somalische overgangsregering, op het punt staat door milities van de islamitische rechtbanken te worden ingenomen.

(belga) Die islammilities, die zich volgens de VS mogelijk met Al Qaeda zullen linken, hebben eerder al de slag om de hoofdstad Mogadishu gewonnen tegen een bonte coalitie van door Washington gesteunde krijgsheren, tijdens de mislukte humanitaire operatie van 1993 nog verklaarde tegenstanders van 'het westen'.

Volgens ooggetuigen bereikten donderdag een honderdtal gepantserde voertuigen met Ethiopische soldaten Baidoa. Veel inwoners van de stad sloegen al op de vlucht. 'Als de Ethiopiërs komen, dan zullen we hen eens een lesje leren', zo reageerde Abu Mansur, een woordvoerder van de Unie van Islamitische Rechtbanken.

Ethiopië deed geen officiële mededeling over de schending van het Somalisch grondgebied. 'Wij houden de toestand in het oog en zullen niet werkeloos toekijken mocht de Somalische regering bedreigd worden', luidde het in Addis Abeba.

Volgens waarnemers betekent de opmars van de Ethiopische troepen dat de overgangsregering nog verder verzwakt wordt. Die werd door velen al sowieso als een verzameling marionetten van Ethiopië beschouwd. De regering in Baidoa heeft ook geen enkele invloed op de toestand in Mogadishu.

De Ethiopische opmars volgt minder dan 24 uur nadat Sean McCormack, woordvoerder van het State Department, in het oprukken van de islamitische milities naar Baidoa reden voor 'zware bezorgdheid' zag. De VS willen -in Somalië- dat de problemen door dialoog worden opgelost, 'niet door de kracht van wapens'.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud