'EU-3 weigerden Iraans moratorium op verrijking uranium'

(belga) - Europese diplomaten hebben vorige week een Iraans voorstel verworpen om een tweejarig moratorium in te voeren op de verrijking van uranium. Dat schrijft Asia Times.

De Iraanse delegatie onder leiding van Javad Veidi legde het voorstel op 30 januari in Brussel voor aan de EU-3 (Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië). In hun streven om geen deuk te maken in de 'herstelde' transatlantische betrekkingen lieten de Europese diplomaten na het voorstel zorgvuldig te onderzoeken, en deden de tekst af als 'oud nieuws', schrijft Asia Times.

Toch beloofde Iran in het voorstel, naast enkele andere punten, dat het de komende twee jaar zou blijven onderhandelen met de EU-3 over de verrijking van uranium. Als deze onderhandelingen na twee jaar onvruchtbaar zouden blijken, zou Teheran de verrijking van uranium hervatten.

In tegenstelling tot hetgeen de Europese diplomaten beweerden, was het de eerste keer dat Iran aanbood om het moratorium op de verrijking van uranium te verlengen met twee jaar zodat er langer onderhandeld kon worden. Hoewel de diplomaten hier de kans hadden de patstelling te doorbreken, kozen ze er samen met de VS voor om Iran naar de VN-Veiligheidsraad te verwijzen, aldus nog Asia Times.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud