'EU beschuldigt MasterCard van concurrentiebelemmering'

De kredietkaartgroep MasterCard is door de mededingingsautoriteit van de Europese Unie (EU) officieel beschuldigd van het beperken van concurrentie tussen banken. Het is de tweede maal dat MasterCard wordt beschuldigd door Brussel.

(tijd) Dat meldt de Financial Times.

In april klaagde de EU de buitensporige winsten en gesloten handel van Visa en MasterCard aan.

Volgens de Financial Times bevestigde MasterCard dat het gisteren een brief van de EU heeft ontvangen. Ook de EU heeft de beschuldigingen bevestigd, luidt het.

Volgens de mededingingsautoriteit belemmert MasterCard de concurrentie tussen de banken door de handelaars een minimumtarief op te leggen als zij MasterCard- en Maestrokaarten aanvaarden. De Europese instelling waarschuwt dat het de wisselvergoedingen kan verbieden als MasterCard niet kan bewijzen dat de mogelijke voordelen van de vergoedingen opwegen tegen de beperkende gevolgen op de prijzenconcurrentie tussen de banken.

De wisselvergoedingen worden betaald tussen de banken van de handelaars enerzijds en de banken van de kaarthouders anderzijds. Volgens de autoriteit betaalt de kaarthouder bijkomende kosten ten gevolge van de hoge vergoedingen en de beperkte concurrentie.

Circa 45% van alle betaalkaarten in Europa draagt volgens de Britse zakenkrant het logo van MasterCard of Maestro.

De kredietkaartgroep riskeert een schadevergoeding tot 10% van haar omzet als zij schuldig wordt bevonden. Vorig jaar genereerde MasterCard voor USD 2,9 miljard aan inkomsten.

De groep zei dat ze op de beschuldigingen zou reageren per brief en op de hoorzitting later dit jaar. Tegen een negatieve bevinding van de Commissie kan in beroep worden gegaan, stelde MasterCard.

De Europese mededinginsautoriteit dwong Visa in 2002 zijn wisselvergoedingen te verlagen.

(foto bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud