EU-Commissaris Michel kapittelt Israëlisch optreden

Terwijl de Europese Unie zich voorbereid om de humanitaire hulp voor Libanon van 10 naar 50 miljoen euro op te trekken, haalde EU-Commissaris Louis Michel fors uit naar Israël.

(belga) 'Het recht op zelfverdediging geeft Israël het recht niet, aldus Michel vanuit New York in een gesprek met Belga, om Beiroet te bombarderen en de vitale infrastructuur van Libanon te vernielen.' 'Dit is in strijd, met het internationaal humanitair recht', aldus Michel.

Michel tilt er ook zwaar aan dat er nog altijd geen toestemming voor de humanitaire corridors is. Hezbollah heeft hier een verantwoordelijkheid, maar ook Israël. Tot dusver gaf het de garantie niet dat hulpkonvooien ter plaatse kunnen komen. 'Ook op dit punt, aldus Michel, neemt men een loopje met het internationaal recht.'

Na de toezeggingen van de Israëlische premier Ehud Olmert aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice hoopt Michel dat er nu vlug een doorbraak komt. Olmert zou beloofd hebben dat op de luchthaven van Beiroet vliegtuigen met noodhulp mogen landen en dat er ook humanitaire corridors tussen Israël en Libanon worden toegelaten.

De harde verklaring van Michel valt op, want tot dusver bleef de Europese Commissie in deze materie erg op de vlakte. Opmerkelijk is ook dat Michel heel nadrukkelijk stelt dat er 'geen militaire oplossing voor dit conflict bestaat.' 'Alleen de dialoog kan hier een duurzame oplossing bieden,' aldus de Belgische EU-Commissaris.

Ondertussen probeert de Europese Commissie de middelen voor de noodhulp aan Libanon aanzienlijk te vergroten. Tien miljoen euro was al goedgekeurd. Daar komen nu nog eens 10 miljoen bij. Op de internationale conferentie over Libanon die morgen in Rome doorgaat, zal EU-Commissaris Benita Ferrero-Waldner, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid, bovendien aankondigen dat de Commissie de procedure start om nog eens 30 miljoen euro vrij te maken. Dat geld komt uit de reserve en vereist het akkoord van de Raad en het Europees Parlement.

Maandag maakte de VN bekend dat er 120 miljoen euro noodhulp voor Libanon nodig is. De VS deelde al mee dat ze bereid is 50 miljoen dollar hulp te schenken.Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud