EU-Commissie tikt Griekenland op vingers wegens begrotingscijfers

(belga) - De Europese Commissie is een procedure gestart tegen Griekenland wegens het verstrekken van foute gegevens over het begrotingstekort. Tot sancties zal het niet komen, de Commissie wil wel herhaling voorkomen. Maar de Commissie zelf moet ook fouten toegeven.

Tot voor enkele maanden stelde de Griekse overheid dat het land sinds 1997 een begrotingstekort had van minder dan drie procent van het bruto nationaal product. Op basis van die gegevens werd het land in 2000 toegelaten tot de euro-zone.

De voorbije maanden bleek dat Griekenland op grote schaal gesjoemeld heeft met de statistieken. 'Sinds begin jaren negentig', aldus de Commissie woensdag. Toch kan het land niet uit de euro-zone gezet worden, of gesanctioneerd worden.

Wel was al een procedure gestart om Griekenland te dwingen om het begrotingstekort snel terug te dringen. En woensdag is een procedure gestart om een herhaling van de problemen te voorkomen. Het gaat daarbij enerzijds om Griekenland zelf, maar anderzijds ook voor alle andere EU-landen.

De Commissie zal binnenkort concrete wijzigingen voorstellen van de begrotingscontrole op Europees niveau. De Commissie en haar statistische dienst Eurostat willen meer bevoegdheden.

Toch moet de Commissie ook toegeven dat ze de bestaande bevoegdheden niet ten volle gebruikt heeft. De statistici weten al jaren van de Griekse problemen, maar nooit heeft iemand politiek aan de alarmbel getrokken.

Totnogtoe hebben de Griekse begrotingsproblemen geen koppen doen rollen. De verantwoordelijke politici zijn dan ook niet meer aan de macht. Wie wel nog kan geraakt worden, is Lucas Papademos. De man is nu ondervoorzitter van de Europese Centrale Bank, maar was jaren gouverneur van de Griekse centrale bank. Formeel heeft de Griekse centrale bank echter geen verantwoordelijkheid over de begrotingscijfers.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud