EU-Commissie wil accijnzen op alcohol verhogen

De Europese Commissie wil de minimale accijnzen op alcoholische producten verhogen met 31 procent. Dit is een aanpassing aan de inflatie sinds begin jaren negentig. Wijn is niet opgenomen in het voorstel.

(belga) Een Europese richtlijn uit 1992 bepaalt de minimale accijnzen, maar die minima zijn sindsdien niet meer aangepast aan de inflatie. Nu zou dit gecorrigeerd worden, indien de lidstaten hiermee akkoord gaan. Zuidelijke en noordelijke lidstaten verschillen sterk van mening over het belasten van alcoholische dranken.

Het voorstel zal sowieso niet zorgen voor een prijsstijging met 31 procent. De meeste lidstaten heffen nu accijnzen die flink boven de minima liggen. Dit is ondermeer zo voor België. De paar lidstaten die wel effect zullen voelen, krijgen een overgangsperiode van 2008 tot 2010 om de verhoging door te voeren.

Het voorstel is daarom vooral symbolisch. Er is in de overgrote meerderheid van de lidstaten geen financieel effect, maar het Europese kader blijft wel relevant. Nu is dit niet zo, door de uitholling via de inflatie.

De noordelijke lidstaten hopen via Europa hun politiek van hoge accijnzen op alcohol te verspreiden naar de zuidelijke en nieuwe lidstaten. Die kans is echter klein. Huidig EU-voorzitter Finland is wel zinnens om de acties tegen alcoholmisbruik op EU-niveau op te voeren.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud