EU eist strenge inperking bonuscultuur

©EPA

De Europese Unie trekt volgende week naar de G20-top in Pittsburgh met een sterke eis om de uitkeringen van bonussen in de financiële sector in te perken. Daarover raakten de 27 staats- en regeringsleiders het donderdag op een informele topbijeenkomst in Brussel eens.

(tijd) - De chefs van de Europese Unie dringen erop aan om bij te uitkering van bonussen 'een hechte relatie tussen vergoedingen en langetermijnprestaties te bevorderen en tegelijkertijd te zorgen voor een level-playing field.

Als het van Europa afhangt, maakt de G20 volgende week 'bindende regels voor financiële instellingen' voor 'transparentere' bonussen. Daarbij moeten landen sancties kunnen opleggen aan de instellingen als zij de regels niet naleven. 

De variabele beloningen moeten in een passende verhouding tot de vaste beloning worden bepaald en afhankelijk zijn van de prestaties van de bank, de afdeling en het individu, zo luidt het in de conclusie van de EU-top. In het geval van slechte prestaties eist Europa een uitstel van de betaling of zelfs een annulering als de bank verlies maakt.

Zeepbel

'We moeten in Pittsburgh een doorbraak realiseren over de bonussen, want we zien al een terugkeer naar de situatie van het verleden nu de situatie een beetje verandert', had Fredrik Reinfeldt, de premier van Zweden en de huidige voorzitter van de EU, gezegd bij aanvang van de top.

'Het is tijd om te zeggen: 'Genoeg is genoeg'. De zeepbel van de bonussen barst vanavond', klonk hij na afloop.

De Europeanen weten echter dat ze volgende week in Pittsburgh op Amerikaans verzet zullen stoten. De regering-Obama wil haar handen van bonussen afhouden.  'De Verenigde Staten willen wel een regeling om financiële uitwassen te voorkomen, maar president Obama blijft zich afzetten tegen het idee om ook een individuele loongrens in te voeren', zei Mike Froman, de gezant van het Witte Huis voor de G20, woensdag nog. 

'De discussie in Pittsburgh zal de moeite zijn', zei premier Herman Van Rompuy na afloop van de top.

Te vroeg voor exit

EU-voorzitter Zweden riep de uitzonderlijke top bijeen om elke EU-lidstaat een stem te geven in de aanloop naar de G20-top van 24 en 25 september. Daar zitten enkel de grote lidstaten, de EU-voorzitter en de Europese Commissie mee aan tafel.

De economische crisis domineerde de agenda. Behalve de bonuskwestie hadden de 27 het over de relancemaatregelen die vorig jaar na de uitbraak van de crisis in elke lidstaat in het leven zijn geroepen. De EU roept op om door te gaan met het herstelbeleid, 'om de basis te ontwikkelen voor duurzame groei en de herhaling van de crisis in de toekomst te vermijden'.

Vooral onder de grote lidstaten was er een consensus om nog niet met exit-strategieën te beginnen, was na afloop van het diner te horen. 'Daarvoor is de economische heropleving nog te zwak'.

IMF

Ook over de versterking van het globale macro-economische toezicht, een voortzetting van de vorige G20-top in Londen, is gesproken. De discussie is of de centrale rol daarin is weggelegd voor de G20 of het IMF. De Britse premier Gordon Brown hield een pleidooi voor de G20 als permanent wereldeconomisch bestuur, in plaats van enkel een crisisorgaan. 

Andere lidstaten, waaronder België, zijn echter voorstander van een centrale rol voor het IMF. Op de agenda van de G20 volgende staat de aanpassing van dat orgaan aan de nieuwe economische realiteit, een belangrijke discussie voor ons land.

België is via een zetel in het dagelijks bestuur goed vertegenwoordigd bij het IMF, maar is bezorgd om die positie kwijt te spelen aan de groeilanden. De Verenigde Staten willen namelijk het aantal zetels in het bestuur van het IMF beperken van 24 tot 20. In dat geval zou een klein land als België, dat ook de belangen van andere landen behartigt, uit de boot kunnen vallen.

Van Rompuy wist zich donderdagavond hierin gesteund door de andere lidstaten, die het erover eens zijn om er bij de G20 voor te pleiten het aantal zetels binnen het IMF op 24 te houden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud