EU en Rusland boeken weinig vooruitgang

De Russische president Dmitry Medvedev en Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso - Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Tijdens de top van de Europese Unie en Rusland in het Siberische Chabarovsk, heeft elk kamp beleefd maar kordaat aan zijn standpunten vastgehouden. Zo wees de Russische president Dmitri Medvedev nog eens op het risico van het Oostelijk Partnerschap, terwijl de EU Rusland en Oekraïne gevraagd heeft de nodige inspanningen te leveren om een herhaling van het gasconflict van januari te vermijden - zonder in te gaan op Ruslands vraag voor een nieuw Energiecharter.

(belga/tijd) - De topontmoeting, die om de twee jaar plaatsvindt, moest de spanning wegnemen die tussen de EU en Rusland bestaat sinds de oorlog in Georgië van vorige zomer en het gasdispuut tussen Rusland en Oekraïne eerder dit jaar. Medvedev had EU-voorzitter en Tsjechisch president Vaclav Klaus, Commissievoorzitter José Manuel Barroso en EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana naar Chabarovsk, op ongeveer 6.000 kilometer ten oosten van Moskou en negen tijdzones verder dan Brussel, uitgenodigd om hen 'de grootsheid van Rusland' te laten appreciëren.

Oostelijk Partnerschap

Of dat gelukt is, is nog maar zeer de vraag. Wat de twistappels tussen beide kampen betreft, heeft geen van hen toegevingen gedaan. Zo herhaalde Medvedev zijn kritiek op het Oostelijk Partnerschap van de EU met Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Oekraïne, Armenië en Azerbeidzjan. 'Sommige landen zien dit partnerschap als een partnerschap tegen Rusland', zei Medvedev. 'Wij willen niet dat het Oostelijk Partnerschap anti-Russisch wordt.'

Klaus repliceerde dat het partnerschap 'tegen niemand gericht' is. Hij drukte, in naam van de 27 EU-lidstaten, zelfs de wens uit dat 'Rusland deelneemt aan de programma's' van het partnerschapsakkoord.

Energie

Wat het energieconflict betreft, zei Medvedev dat zijn land 'twijfels' blijft hebben over de 'betalingsmogelijkheden van Oekraïne' voor de aankoop van Russisch gas. Moskou is bereid Oekraïne te helpen, maar 'wil dat ook de EU een groot deel van dit werk voor haar rekening neemt', aldus de Russische president.

Europa ziet liever dat Rusland en Oekraïne nieuwe maatregelen nemen om de energiebevoorrading verzekeren, op basis van het bestaande Energiecharter. Dat charter, dat in 1994 door 49 landen werd ondertekend, wil de internationale energieleveringen garanderen en de productie, het transport en de distributie optimaliseren, maar werd nooit door Rusland geratificeerd.

Medvedev vraagt evenwel om een nieuwe wettelijke basis voor olie- en gasleveringen. 'Rusland neemt niet deel en heeft niet de intentie om deel te nemen aan het Energiecharter', klonk het bij de president. 'We moeten de akkoorden die al jaren bestaan niet verwerpen', reageerde Barroso. 'We willen de voorstellen van Rusland bekijken, maar enkel op basis van de bestaande akkoorden.'

Handel

Ook handel stond hoog op de agenda van de bijeenkomst. De EU wil het handelspact van 1994 tussen Europa en Rusland pas vernieuwen als Rusland werkt maakt van een toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Rusland probeert al ruim 10 jaar om bij de WHO aan te sluiten, en liet verstaan dat het zijn geduld over de Westerse belofte daarover stilaan verliest. De EU is voor Rusland de belangrijkste handelspartner.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud