EU en VS horen speech Achmadinejad niet uit

©AFP

Op de Algemene Vergadering van de VN hebben woensdagavond Amerikaanse tijd de Europese en Amerikaanse delegaties de zaal verlaten toen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad het woord nam. De permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland eisen ondertussen tegen 1 oktober meer duidelijkheid over het stopzetten van Irans nucleaire plannen. Achmadinejad lijkt dat niet van plan.

(belga) - De delegaties van de VS en de Europese landen hadden al gewaarschuwd dat ze niet zouden blijven luisteren naar Ahmadinejad als hij opnieuw provocerende, anti-semitische taal zou gebruiken of de holocaust zou ontkennen. Toen de Iraanse president zijn discours tegen de VS en de joden begon op te bouwen door te stellen dat het niet langer aanvaardbaar is dat een kleine minderheid de politiek, de economie en de cultuur in een groot deel van de wereld domineert, en die minderheid een nieuwe vorm van slavernij introduceert, verlieten de delegaties de zaal.

'Het is een  teleurstelling dat Ahmadinejad opnieuw gekozen heeft om haatdragende, antisemitische en beledigende retoriek te gebruiken', zei Mark Kornblau, de woordvoerder van de Amerikaanse delegatie in de VN.

Achmadinejad verwees slechts kort en cryptisch naar de nucleaire plannen van Iran. Hij zei dat het land zal doen wat zijn legitieme en legale rechten zijn, woorden die hij wel vaker gebruikt wanneer hij het over de ontwikkeling van nucleaire technologie heeft. Vlak voor de speech had de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Milliband, een verklaring voorgelezen waarin de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland tegen 1 oktober een 'ernstig antwoord' verwachten van Iran over het stopzetten van zijn nucleair programma of anders de gevolgen moeten dragen.

Eerder had de Libische leider Kadhafi al voor ophef gezorgd door de Mexicaanse griep een militair wapen te noemen. Hij riep ook de de ex-kolonisatoren van Afrika dwingend op herstelbetalingen ten bedrage van 7.770 miljard dollar op te hoesten.

Kadhafi toonde ook een kopie van het VN-charter en zei dat hij niet kon instemmen met het vetorecht in de Veiligheidsraad omdat het vooral in handen was van slechts drie landen die Duitsland versloegen in de Tweede Wereldoorlog. "We aanvaarden het niet, we erkennen het niet", zei Kadhafi, en hij liet het boekje op de grond vallen. De landen met vetorecht zijn de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, China en Groot-Brittannië.

"We zijn niet gelijk", aldus de Libische leider op de plek waar enkele minuten voordien Obama een toespraak had gehouden over globale samenwerking. Obama verliet de zaal na zijn speech in plaats van naar Kadhafi te luisteren. "We hebben dezelfde rechten, of we nu groot of klein zijn", liet de Libische leider nog horen.

Kadhafi kwam naar het VN-hoofdkwartier omdat de voorzitter van de Algemene Vergadering de Libische diplomaat Ali Treki is. Hij werd hartelijk verwelkomd door Arabische en Afrikaanse diplomaten, maar zijn verschijning lokte buiten het gebouw protest uit.

Barack Obama had voordien de wereld opgeroepen tot een "nieuw tijdperk van verbondenheid" waarin ieder land zijn verantwoordelijkheid draagt om wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden: "Het is tijd dat de wereld een nieuwe richting inslaat". Obama zei voorts dat hij zich nooit zou verontschuldigen voor het verdedigen van Amerikaanse belangen. Maar hij wil er alles aan doen "de anti-Amerikaanse gevoelens" de wereld uit te helpen.

Het "nieuwe" Amerikaanse buitenlands beleid waarvan Obama de spreekbuis en personificatie is, klinkt en is een stuk coöperatiever en "multilateraler" dan het imperiale unilateralisme van zijn voorganger George Bush. In de praktijk hebben de eerste acht maanden presidentschap van Obama echter nog niet tot (radicale) veranderingen geleid.

Obama geniet wereldwijd nog altijd een grote populariteit, maar hij worstelt met veel internationale kwesties, zoals de oorlog in Afghanistan, de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen en het doorvoeren van een klimaatverdrag op de klimaatconferentie in december in Kopenhagen. Op geen enkele van die vlakken -ook niet de beloofde terugtrekking uit Irak- heeft de VS-leider al echte punten gescoord.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud