EU gaat in zee met Turkije en Kroatië

(tijd) - De Europese Unie startte gisteravond de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Ook Kroatië mag beginnen praten met Europa over het lidmaatschap. Die historische beslissing had heel wat voeten in de aarde en verkeerde tot op de valreep in het ongewisse.

'Dit is een historische dag voor Europa en de internationale gemeenschap', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, gisteravond laat na het bereiken van een akkoord over het onderhandelingsmandaat met Turkije. Het is de zesde keer dat Europa begint aan een ronde van toetredingsonderhandelingen met kandidaat-lidstaten.

Turkije heeft al veertig jaar uitzicht op het EU-lidmaatschap, maar mag nu voor het eerst echt aan de toetredingsonderhandelingen beginnen. Straw erkende wel dat de weg naar het lidmaatschap lang en moeilijk zal zijn. Maar iedereen wint erbij, ook de EU, zei hij. 'We krijgen er in Europa een sterke seculiere staat bij met een moslimmeerderheid.'

Straw kon de avond enkel afsluiten na slopende en erg moeilijke onderhandelingen. Vooral Oostenrijk hield lang het been stijf en eiste aanpassingen aan het onderhandelingsmandaat, en met succes. Voor het eerst maakt de EU van de draagkracht en de financiële veerkracht van de EU een voorwaarde voor de toetreding van nieuwe lidstaten.

De Turkse premier, Recep Tayyip Erdogan, deed er uren over om de teksten goed te keuren. Pas tegen acht uur vertrok de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, naar Luxemburg. De plechtigheid waarmee de onderhandelingen formeel starten, kon pas rond middernacht beginnen.

Ook Kroatië mag met de EU beginnen praten over de toetreding. De start van die gesprekken was gepland in maart, maar uitgesteld omdat Zagreb onvoldoende meewerkt met het Joegoslaviëtribunaal. De aanklaagster van dat tribunaal in Den Haag, Carla Del Ponte, zei gisteren dat Kroatië nu volledig meewerkt. De ministers van Buitenlandse Zaken zagen daarna geen reden om de toetredingsgesprekken nog uit te stellen. KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud