EU heft embargo's tegen Libië op

(belga) - De Europese Unie heft het economisch en het wapenembargo tegen Libië op. Dat hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken maandag beslist. Vooral Italië wil samenwerken met Libië in de strijd tegen de mensensmokkel over de Middellandse Zee.

Sinds Libië eind vorig jaar beloofde zijn massavernietigingswapens te ontmantelen, worden de betrekkingen met de Europese Unie genormaliseerd. Italië wil Libië materieel verkopen dat kan worden ingezet bij de jacht op mensensmokkelaars. Vele Afrikanen maken momenteel de oversteek in gammele bootjes van Libië naar Italië.

Europa heeft afgesproken dat de strijd tegen illegale migratie in een breder kader moet geplaatst worden. Daarom reist binnenkort een technische missie naar het land, om een samenwerking voor te bereiden.

Europa is wel nog bezorgd om het lot van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse dokter. Die zitten in Libië opgesloten na een veroordeling omdat ze opzettelijk aids/hiv zouden verspreid hebben onder kinderen. Volgens Europa is daar niets van. De EU zet wel een humanitair project op in Libië, ten voordele van diegenen die besmet werden in het betrokken ziekenhuis.

Europa neemt zich ook voor om de situatie van de mensenrechten in het land op de voet te volgen. De opheffing van het wapenembargo zal gepaard gaan met specifieke voorzorgsmaatregelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud