EU herbekijkt veiligheidsvoorschriften luchthavens

Na de verijdelde aanslag op kerstdag op een lijnvliegtuig dat in Amsterdam vertrokken was, worden de veiligheidsvoorschriften op de Europese luchthavens herbekeken.

(belga) - 'Het gaat hier duidelijk om een zeer ernstig incident. Zodra de onderzoeken zijn afgerond, zullen we onze besluiten nemen en op basis daarvan handelen', zegt Mark English, woordvoerder van de Europese Commissie, maandag tegen het Duitse persagentschap DPA.

Een expertencomité dat zich bezighoudt met de veiligheid van het luchtverkeer bekijkt de details van het onderzoek, zegt English. Een speciale bijeenkomst van dit orgaan is evenwel nog niet gepland.

Nog maar in november raadden deze experts aan om het in 2006 ingevoerde verbod op vloeistoffen aan boord van vliegtuigen tegen 2014 stap voor stap weer af te voeren. De voorwaarde die zij stelden was evenwel dat er vanaf 2013 scanners op de luchthavens geïnstalleerd zouden moeten worden die vloeistoffen op het lichaam van passagiers kunnen detecteren.

Vorige week raakte bekend dat het vanaf april 2013 effectief mogelijk zal zijn om opnieuw onbeperkt vloeistoffen mee te nemen aan boord van vliegtuigen. Belgisch Europarlementslid Saïd El Khadraoui (sp.a) zei toen dat 'we op een punt gekomen zijn om grote hoeveelheden te scannen'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud