EU-Hof veroordeelt Nederlandse staat voor gouden aandelen

De Nederlandse staat heeft geen recht op gouden aandelen die hem een vetorecht bieden bij strategische beslissingen van de vroegere staatsbedrijven KPN en TNT. Dat heeft het Hof van Justitie in Luxemburg donderdag geoordeeld.

(belga) Volgens het Hof is het gouden aandeel van de Nederlandse staat in het kapitaal van postbedrijf TNT, en tot voor kort in dat van telecombedrijf KPN, in strijd met het vrije verkeer van kapitaal.

Het Hof stelt dat het aandeel de Nederlandse staat de kans biedt om tussenbeide te komen in bedrijfsbeslissingen waarin zijn tussenkomst niet noodzakelijk is. Het Europese recht geeft overheden wel de mogelijkheid om tussenbeide te komen, maar dan enkel om 'dwingende redenen van algemeen belang, zoals het instandhouden van de universele postdienst'.

Andere lidstaten

'Het arrest van het Hof is duidelijk: er is geen plaats voor gouden aandelen in de Europese interne markt. Andere lidstaten kunnen hun aandelen dus ook maar beter meteen opgeven', zo reageerde de Europese Commissie verheugd op het nieuws uit Luxemburg. De Commissie had de zaak aangespannen.

Een gouden aandeel biedt de houder een bijzonder vetorecht en wordt door nationale overheden soms afgedwongen om een vinger in de pap te houden bij vroegere staatsbedrijven. Het bijzondere aandeel stuit op verzet bij de Europese Commissie, die zich kant tegen een ongebreidelde inspraak van de overheid in geprivatiseerde bedrijven. Het Hof legde het gouden aandeel eerder al aan banden in rechtszaken tegen België, Frankrijk en Portugal.

Foto: Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud