EU-leiders ondertekenen verklaring van Berlijn

Als orgelpunt op de festiviteiten naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Europese Unie hebben de Duitse bondskanselier en EU-voorzitter Angela Merkel, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Hans-Gert Poettering van het Europees Parlement zondag in het Schlüterhof de verklaring van Berlijn ondertekend.

EU-voorzitter Merkel - foto bloomberg

(belga) - In haar toespraak voor de staatshoofden en regeringsleiders van de Unie waarschuwde Merkel voor een "stilstand of achteruitgang" van de Europese constructie. Ze riep haar collega's op samen te werken om tegen de Europese verkiezingen van 2009 een oplossing te vinden voor de crisis waarin de Unie is beland na de verwerping van de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland in 2005. "Een mislukking zou een historisch verzuim zijn", verklaarde Merkel.

De speech van Merkel was volgens waarnemers veel gedurfder dan de verklaring van Berlijn, die de voorbije dagen en weken veel kritiek te verduren kreeg. Eurofanaten spraken van een matte en risicoloze tekst, waarin cruciale begrippen als 'integratie', 'communautaire besluitvorming' en 'uitbreiding' ontbraken. Eurosceptici moesten knarsentandend aanvaarden dat de tekst een oproep voor een nieuw verdrag tegen 2009 bevatte. Vooral uit Tsjechië weerklonk veel kritiek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud