EU-leiders veroordelen uitlatingen Iraanse president

(belga) - De uitspraak van de nieuwe Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat 'Israël van de kaart dient geveegd' ontlokt stevige kritiek. Verschillende landen stellen het lidmaatschap van Iran van de VN-Veiligheidsraad openlijk in vraag en stellen dat hun ongerustheid over het nucleaire programma van Iran gevoed wordt door de uitspraken. Er kwam meteen reactie vanuit Iran.

De nieuwe Iraanse president Ahmadinejad verklaarde woensdag op een conferentie over 'een wereld zonder zionisme' in Teheran dat 'de imam (ayatollah Khomeini) de totale vernietiging van Israël voorspeld had, net zoals hij het einde van het Oostblok en Saddam Hoessein had aangekondigd in een profetie'. Met de hulp van God zal dit 'door de voortdurende wijsheid van de Palestijnen ook binnenkort gerealiseerd worden', verklaarde hij.

In de marge van de top in Hampton Court hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie laten weten dat 'oproepen tot geweld en het vernietigen van een staat in tegenspraak zijn met de aanspraak dat men een volwassen en verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap is'. Ze wijzen er ook op dat 'deze commentaren zorgen baren over de rol van Iran in de regio en over de toekomstige intenties van het land'.

De EU-leiders herinneren er bovendien aan dat Ahmadinejad de uitspraken deed op een moment dat in Israël opnieuw een dodelijke aanslag plaatsvond. Dat bewijst volgens de EU opnieuw dat het aanzetten tot geweld, en het terrorisme dat eruit voortspruit, verachtelijke en onaanvaardbare daden zijn.

Afzonderlijk hebben de Europese landen ook gereageerd tegen de uitspraken. Onder meer in België, Nederland en Duitsland werden de Iraanse ambassadeurs donderdag op het matje geroepen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (VLD), reageerde verontwaardigd. 'België zal dit soort haatdragend taalgebruik nooit tolereren en ik zal me ook persoonlijk steeds blijven inzetten om dit te bekampen', aldus de minister. Hij herinnert tevens aan het bestaansrecht van Israël dat door menige resoluties van de VN bevestigd wordt.

Rusland vraagt zich openlijk af of Iran nog wel een plaats verdient in de VN-Veiligheidsraad. Ook de Israëlische eerste minister, Ariel Sharon, pleit voor de verwijdering van Iran uit de Veiligheidsraad. Die mogelijkheid bestaat, maar het bewuste artikel 6 dat in de uitsluiting voorziet, is tot dusver nooit gebruikt.

Een reactie vanuit Iran liet niet lang op zich wachten. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de Iraanse diplomaten in het buitenland op om in te gaan tegen de Europese reacties. De Iraanse president stuurde een omzendbrief naar de Iraanse ambassades in Europa om zijn ambassadeurs op te roepen 'hevig te protesteren' tegen het Europese ongeloof met betrekking tot de 'misdaden van de zionisten en de onderdrukking van het Palestijnse volk'.

Vrijdag worden er in heel Iran protestmarsen tegen Israël gehouden, zoals elk jaar gebeurt op de laatste vrijdag van de ramadan. Ahmadinejad heeft de Iraanse bevolking opgeroepen 'hevig uit te halen naar de zionisten'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud