EU-lidstaten mogen vissers meer staatssteun geven

EU-lidstaten die hun vissers financieel willen ondersteunen, mogen voortaan tot 30.000 euro geven, voor een periode van drie jaar. Dit steun mag wel geen enkel risico inhouden op een verhoging van de vangstcapaciteit. Dit heeft de Europese Commissie beslist.

(belga) De beslissing kadert in de hervormingsplannen voor de Europese zeevisserij. Die visserij zit diep in de problemen door de dalende visbestanden. Daarom legt Europa vrij strenge vangstbeperkingen op.

Om de sector toch nog levenskansen te bieden, zijn allerlei beslissingen genomen, zoals nu de optrekking van de zogenaamde de minimis-regel. De de minimis-regel bepaalt dat lidstaten minimale overheidssteun mogen bieden aan bedrijven zonder dat Europa zwaait met de regels inzake vrije concurrentie. Het is dus een beperkte uitzondering op het verbod op staatssteun.

Het minimum voor de zeevisserij ligt tot nu op 3.000 euro per visser per drie jaar. Dat bedrag wordt nu vertienvoudigd. Voorwaarde is dat er nieuwe boten mee betaald worden, of een andere ingreep die de vangstcapaciteit verhoogd.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud