Advertentie

EU maant België aan tot open arbeidsmarkt

(tijd) - De Europese Commissie maant de 'oude' lidstaten aan hun arbeidsmarkt open te stellen voor de werkzoekenden uit de nieuwe, Oost-Europese EU-lidstaten. België overweegt nog drie jaar lang Oost-Europese werknemers te weren. Dat is kortzichtig, zegt de EU-Commissie, en wakkert enkel het zwartwerk aan.

Het EU-commissielid voor Arbeid en Sociale Zaken, Vladimir Spidla, stelde gisteren een uitermate positief rapport voor over de gevolgen voor de arbeidsmarkt van de toetreding, in mei 2004, van nieuwe lidstaten uit Oost-Europa. Daaruit blijkt dat de gevreesde toevloed van laaggeschoolde werknemers uit het voormalige Oostblok er niet is gekomen. 'Nieuwe' werknemers zijn meestal goed geschoold en hun vaardigheden zijn veelal complementair. Op geen enkele manier is de arbeidsmarkt van de EU ontwricht door de nieuwkomers.

Voor 1 mei van dit jaar moeten de EU-lidstaten beslissen of ze hun arbeidsmarkt blijven afschermen voor werknemers uit de nieuwe lidstaten voor een periode van drie jaar. Uiterlijk tegen mei 2011 moeten alle beperkingen op het vrij verkeer van werknemers in de EU zijn opgeheven.

Duitsland en Oostenrijk hebben al laten weten dat zij hun beperkingen willen behouden. Spanje, Portugal en Finland gaan wellicht geen nieuwe beperkingen vragen op het vrij verkeer van werknemers. In België is het debat over vrij verkeer van werknemers politieke splijtstof. De VLD is voor; de sp.a wil extra garanties inbouwen in het controlesysteem alvorens de grenzen te openen.

De Belgische werkgeversfederaties VBO, Unizo, en Voka-VEV pleitten gisteren alvast voor het openen van de grenzen voor werknemers uit de nieuwe lidstaten. De Confederatie Bouw hoopt vakmensen aan te trekken voor het opvullen van zowat 3.000 vacatures. Volgens Voka zijn de werknemers uit de nieuwe lidstaten geen bedreiging voor de eigen werknemers, maar een noodzakelijke, zij het beperkte aanvulling.

Ook het Europees Vakverbond (EVV), de koepel van Europese vakbonden, sprak zich gisteren uit voor het vrij verkeer van werknemers. Secretaris-generaal van het EVV, John Monks, noemt het afsluiten van de grenzen contraproductief. Zoiets levert enkel zwartwerk en tweederangsburgers op, zegt hij. Wel vraagt het EVV een betere controle en beheer van de arbeidsmarkt in Europa, om misbruiken en sociale dumping tegen te gaan. KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud