Advertentie

EU-ministers akkoord over reductie uitstoot broeikasgassen

Alle lidstaten zijn het erover eens dat de Europese Unie haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met minstens 20 procent moet verminderen. Wel kondigt zich een pittige discussie aan over de vraag hoe die inspanning verdeeld moet worden.

(belga) EU-voorzitter Duitsland wenst alvast dat de meest ontwikkelde lidstaten de grootste inspanning leveren.

"Indien de uitstoot in de EU gemiddeld met twintig procent naar beneden moet, betekent dat dat sommige lidstaten een hogere reductie moeten halen, en anderen minder moeten doen. Ik denk daarbij vooral aan landen in Oost-Europa, die economisch nog een achterstand moeten inhalen", zei de Duitse minister Sigmar Gabriel (foto) dinsdag op een bijeenkomst van de Europese milieuministers in Brussel.

De verdeling van de lasten onder de lidstaten was dé blikvanger tijdens de eerste gedachtenwisseling van de milieuministers over de Europese strategie inzake klimaatverandering voor de periode na 2012. De Europese Commissie wil dat de EU de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 unilateraal met 20 procent vermindert. Afhankelijk van een internationaal akkoord wil de EU haar inspanning eventueel optrekken tot 30 procent.

Volgens Gabriel waren alle lidstaten het eens met de bindende doelstelling van 20 procent. Wel tekenden landen als Hongarije, Polen en Finland voorbehoud aan. Ze willen garanties over de verdeling van de lasten binnen de EU. Gabriel wil zich echter nog niet vastpinnen op specifieke criteria, maar hoopt de lidstaten dinsdag rond enkele vage principes te scharen. Het dossier wordt ook besproken op de EU-top van staatshoofden en regeringsleiders op 8 en 9 maart.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud