EU-ministers blijven verdeeld over Israël

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu ©AFP

De mogelijke opwaardering van de relaties met Israël blijft voor verdeeldheid binnen de Europese Unie zorgen. Ook op een bijeenkomst in Luxemburg raakten de ministers van Buitenlandse Zaken het niet eens over de te volgen koers.

(belga) - België en een aantal andere lidstaten blijft gekant tegen het idee om Israël op dit moment een bevoorrecht statuut te gunnen. Ze verwijzen daarvoor naar de aanhoudende blokkade van de Gazastrook en de voortzetting van de bouw van kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

De Gucht herhaalde maandag in Luxemburg dat hij in de huidige context geen voorstander is van een opwaardering van de relaties met Israël. Ook zijn Ierse en Portugese ambtgenoten spraken zich in die zin uit.

Andere landen willen de samenwerking met Israël hoedanook versterken, los van de Palestijnse kwestie. Nederland zit in dat kamp, maar ook Tsjechië, dat momenteel het EU-voorzitterschap waarneemt.

De kwestie zorgde voor een publieke botsing tussen de Tsjechen en de Europese Commissie. Ontslagnemend premier Mirek Topolanek leverde zondag in een gesprek met de Israëlische krant Haaretz zware kritiek op eurocommissaris voor Externe Betrekkingen Benita Ferrero-Waldner, die vorige week had gezegd dat de tijd niet rijp is voor een versterking van de relaties.

'De verklaringen van Benita Ferrero-Waldner zijn echt zeer voorbarig. Ik zou er niet meer waarde aan hechten dan wat het is: een verklaring van een eurocommissaris', zo probeerde Topolanek duidelijk te maken dat de lidstaten en niet de Commissie de eerste viool spelen inzake buitenlands beleid.

In die context besloten de ministers maandag om geen conclusies te presenteren en een discrete houding aan te nemen tot er meer duidelijkheid komt over de koers van de nieuwe rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

De ministers besloten tevens om de voor mei voorziene associatieraad met Israël uit te stellen. De eerstvolgende bijeenkomst van het forum, die Europese en Israëlische vertegenwoordigers op ministerieel niveau verenigt, vindt dus pas ten vroegste in juni plaats.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud