Advertentie

EU-ministers weigeren bindende afspraken hernieuwbare energie

De Europese energieministers zijn het er over eens dat het aandeel van hernieuwbare energie in 2020 op 20 procent komt. Van een bindende verplichting is echter geen sprake. De Belgische minister Marc Verwilghen vindt echter dat er een krachtiger signaal nodig is en dat er meer dan een intentieverklaring moet komen.

(belga) Daarom dringt Verwilghen op concrete maatregelen aan die de kostprijs van hernieuwbare energie kan doen dalen. Hier hoort oondermeer overheidssteun bij. Wat de biobrandstoffen en de doelstelling van 10 procent betreft, is er minder terughoudendheid van de 27. In Brussel kwamen de Europese energieministers bijeen om er de voorstellen van 10 januari van de EU-Commissie inzake een gemeenschappelijk energiebeleid te bespreken. Rond de grote blikvangers - aandeel hernieuwbare energie en ontkoppeling van energieproductie en -netwerken - lijkt het erop dat de Commissie haar ambities zal moeten terugschroeven.

'Ik ben echter niet teleurgesteld', aldus EU-Commissaris Andres Piebalgs (foto) na afloop van de Raad. 'We hebben hier belangrijke vooruitgang geboekt. Het hele dossier wordt begin maart één van de belangrijke agendapunten van de Europese Raad van regeringleiders.'

foto afp

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud