EU neemt Zwitserland op in Schengenzone

Foto AFP ©AFP

Zwitserland wordt lid van de Schengenzone. Dat hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie donderdag in Brussel officieel bevestigd. Op 12 december worden systematische personencontroles aan de grenzen tussen Zwitserland en zijn EU-buurlanden opgedoekt.

(belga) - De afschaffing van de grenscontroles is goed nieuws voor de circa 700.000 mensen en 300.000 auto's die dagelijks de grens tussen Zwitserland en Duitsland, Frankrijk, Italië of Oostenrijk oversteken. Eind maart 2009 behoren ook de controles op de luchthavens tot het verleden.

De afschaffing van de controles geldt echter niet voor het goederenverkeer omdat Zwitserland geen deel uitmaakt van de Europese interne markt.

De EU en Zwitserland bereikten in 2004 reeds een akkoord over de toetreding van Zwitserland tot de Schengenzone. Een jaar later werd de overeenkomst goedgekeurd in een referendum. Zwitserland heeft echter wat tijd nodig gehad om zich voor te bereiden op de opheffing van de controles. Zo moest de bewaking van de grens met Liechtenstein aangescherpt worden omdat de dwergstaat (nog) niet tot de Schengenzone behoort.

De zone van Schengen werd in 1985 boven de doopvont gehouden door de Benelux-landen, Duitsland en Frankrijk. Op dit moment maken 24 Europese landen deel uit van deze ruimte zonder binnengrenzen: 22 lidstaten van de Europese Unie, IJsland en Noorwegen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud