EU plant extra top over economische crisis

Mirek Topolanek, de premier van Tsjechië - Foto Reuters

De Tsjechische premier Mirek Topolanek, de huidige voorzitter van de Europese Unie, is gewonnen voor een buitengewone Europese top eind deze maand over de Europese aanpak van de economische crisis. Dat verklaarde Topolanek maandag in Praag.

(tijd) - 'Een groot aantal landen heeft min of meer selectieve maatregelen genomen om de crisis het hoofd te bieden. Maar om gezond uit deze crisis te komen, is een gecoördineerd optreden vereist', aldus Topolanek. Woensdag zou de datum voor de bijeenkomst worden vastgelegd. Dan heeft Topolanek een ontmoeting met Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie.

'Het doel van de bijeenkomst van de staats- en regeringsleiders is om de maatregelen die tot dusver zijn genomen onder de loep te nemen en de doeltreffendheid ervan te onderzoeken', zei Topolanek. De Tsjechische premier wees ook meermaals op de noodzaak van een gezamenlijke aanpak.

De extra top zou voorts ook dienen om de geplande bijeenkomst van de Europese Raad van 19 en 20 maart voor te bereiden.

Kritiek

De voorbije weken was er in meerdere EU-lidstaten kritiek te horen op het lakse optreden van de Unie tegen de crisis. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters en de Franse president Nicolas Sarkozy hekelden onlangs nog het gebrek aan een gecoördineerde Europese aanpak.

Tussen de huidige en de vorige voorzitter van de Unie (Frankrijk) is ondertussen een relletje ontstaan na uitspraken van Sarkozy. De Franse president had gepleit voor de verankering van Franse bedrijven in Frankrijk en voor de relokalisatie van Franse jobs, ten nadele van landen als Tsjechië.

'Elke neiging naar protectionisme ondermijnt de hoop om deze crisis op te lossen', aldus Topolanek.

Lissabon

Naar aanleiding van de uitspraken van Sarkozy haalde Topolanek ook de ratificatie van het Verdrag van Lissabon aan. 'Wat Sarkozy heeft gezegd is ongelooflijk. Als iemand de ratificering van het Verdrag in gevaar wil brengen, dan was dit wel de meest geschikte manier.'

Tsjechië is het enige land in Europa waar nog niet gestemd is over het verdrag, dat een alternatief vormt voor de in 2005 afgeschoten Europese grondwet. De overeenkomst gaat over de werking van de Europese Unie na de uitbreiding tot 27 lidstaten. Tsjechië vreest als kleinere lidstaat dat de grotere landen meer invloed zullen krijgen door de verdrag.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud