EU-voorzitter dreigt begrotingspact niet te versoepelen

(belga) - 'Ik sluit niet uit dat er geen hervorming komt van het Stabiliteitspact. Nu functioneert het pact niet goed, maar ik wil niet komen in een situatie waarbij het pact goed lijkt, maar waarbij we al snel in dezelfde problemen komen'.

Met deze woorden waarschuwt EU-voorzitter, premier en minister van Financiën van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, Duitsland niet te ver te gaan met zijn eisen voor soepelere begrotingsregels.

Op een persconferentie dinsdagmiddag na een vergadering met alle ministers van Financiën van de Europese Unie, stelde Juncker dat er nog een probleem rest bij de modernisering van het Stabiliteitspact, de EU-begrotingsnormen en -regels. Dat probleem is de lijst van factoren die kunnen rechtvaardigen dat een land tijdelijk en uitzonderlijk uitstijgt boven de drie procentnorm, het maximale jaarlijkse begrotingstekort. Duitsland wil in die lijst zowel de kosten voor de Duitse hereniging als de netto-bijdrage aan de EU.

Juncker stelt dat de lijst het enige resterende probleem is, maar dat er met de lijst meerdere problemen zijn. Dus niet alleen de Duitse eisen. Toch was zijn waarschuwing duidelijk gericht aan Duitsland. Het is vooral dat land dat een soepelere interpretatie wil van het pact in moeilijke economische tijden.

Op zondag 20 maart komen de EU-ministers van Financiën opnieuw samen, drie dagen voor de Europese Top.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud