Advertentie

EU-waarnemers moeten gasconflict beslechten

Mirek Topolanek, premier van Tsjechië en huidig EU-voorzitter - Foto Reuters

Rusland en Oekraïne hebben ermee ingestemd dat Europese waarnemers aan de grens tussen Rusland en Oekraïne gaan toezien op de gastransit tussen beide landen. Eenmaal de waarnemers aan de slag zijn, zal Rusland de gaskraan opnieuw opendraaien. Dat heeft de Tsjechische premier en huidig EU-voorzitter Mirek Topolanek woensdag meegedeeld in Praag.

(belga) - Het princiepsakkoord moet donderdag in Brussel bekrachtigd worden tijdens een vergadering van de topmannen van het Russische gasconcern Gazprom en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz, Europees commissaris voor Energie Andris Piebalgs en vertegenwoordigers van de regeringen van Rusland, Oekraïne en het Tsjechische EU-voorzitterschap.

De Europese Commissie had woensdagochtend voorgesteld om waarnemers naar Oekraïne te sturen om toe te zien op de effectieve gasvolumes die Rusland naar de pijpleidingen van zijn buurland exporteert. Na het fiat van Kiev bevestigde ook de Russische premier Vladimir Poetin woensdagmiddag dat de leveringen hervat worden eenmaal de waarnemers aan de slag zijn.

Klik om te vergroten

Volgens Topolanek moet dit akkoord ervoor zorgen dat de toevoer van gas aan de Centraal- en Oost-Europese landen in de loop van de volgende dagen opnieuw genormaliseerd wordt. Indien dat niet het geval is, zal maandag in Brussel een buitengewone bijeenkomst van de Europese ministers van Energie plaatsvinden en dreigen er hardere maatregelen.

Als gevolg van een aanslepend handelsgeschil over tarieven en onbetaalde facturen draaide Gazprom dinsdag de gaskraan naar Oekraïne dicht. Centraal- en Oost-Europese landen raakten in de problemen op een moment dat de winter volop toeslaat. Veertig procent van de Europese gasimport komt uit Rusland en tachtig procent daarvan wordt via Oekraïne naar het oude continent vervoerd.

Topolanek en Commissievoorzitter José Manuel Barroso voerden woensdag de druk op Moskou en Kiev op. Beide landen zetten volgens Barroso hun reputatie als betrouwbare partner van Europa op het spel. 'Indien de transit niet normaliseert, moeten we maatregelen nemen en kunnen we Rusland als leverancier en Oekraïne als transitland niet meer als betrouwbaar aanzien', verklaarde hij woensdag in Praag.

Topolanek noch Barroso preciseerden echter welke tegenmaatregelen de Europese Unie zou kunnen nemen indien de kwestie niet opgelost raakt. 'Het zou niet schrander zijn om nu te zeggen wat de Europese Unie zal doen indien de toevoer voor langere tijd onderbroken zou worden', zei Topolanek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud