'EU werkt aan interventiemacht voor Libanon'

Volgens Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, onderzoeken verschillende EU-lidstaten momenteel hoe de interventiemacht voor Zuid-Libanon gedefinieerd kan worden

(belga) Solana wees er maandag op dat diverse Europese landen voorstander van zulke macht zijn en eraan willen deelnemen. Wel voegde hij eraan toe dat de discussie zich nog in een beginstadium bevindt.

Solana zei één en ander bij het bezoek van Saad Hariri, de leider van de anti-Syrische parlementaire meerderheid in Libanon, aan Brussel. Hij stelde dat het een moeilijke opdracht wordt om deze macht te ontplooien. 'Bovendien', aldus Solana, 'moet deze macht efficiënt zijn en moet ze zowel de vrijheid als de soevereiniteit van Libanon waarborgen.'

Hariri bepleitte van zijn kant een definitieve oplossing voor het conflict en noemde de actie van Hezbollah 'avonturistisch'

Hoop op staakt-het-vuren haalt olieprijs naar beneden

De prijs voor ruwe olie is maandagochtend op de internationale markten gedaald. Handelaars hopen dat de gevechten tussen Israël en de Hezbollah in Libanon, snel zullen stopgezet worden. Minder dan vorige week wordt gevreesd dat het conflict zal overslaan naar de buurlanden Syrië of Iran, die tevens belangrijke olieproducerende landen zijn.

In New York daalde de prijs voor een vat 'light sweet crude' voor levering in september tijdens de elektronische handel met 83 dollarcent tot 73,60 dollar. In Londen werd een vat Brent-olie voor levering in september 1,04 dollar goedkoper, tot 72,91 dollar.

Midden juli werden nog absolute recordprijzen opgetekend voor ruwe olie. Toen kostte een vat 78,40 dollar in New York en 78,18 dollar in Londen. Sindsdien is de prijs met zo'n 6 procent gezakt. Maar olie is wel nog steeds 20 procent duurder dan begin dit jaar.

Handelaars reageerden maandag vooral positief op het feit dat Israël bereid lijkt om een internationale troepenmacht te aanvaarden in het zuiden van Libanon. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is in het Midden-Oosten, woensdag volgt nog een internationale conferentie in Rome.

Analisten wijzen er maandag wel op dat -los van de gevechten tussen Israël en Hezbollah- er nog andere factoren zijn die de olieprijs momenteel verder de hoogte in stuwen. Zo is er het atoomprogramma van Iran, de onlusten in zuidelijk Nigeria en het orkaanseizoen in de VS dat eraan komt en dreigt de raffinagecapaciteit te verstoren.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud