EU wil postdiensten volledig liberaliseren

De Europese Commissie zal volgende week woensdag voorstellen om de postmarkt in de Europese Unie tegen 2009 volledig te liberaliseren. De Belgische Post en negen andere operatoren eisen in ruil echter een werkbare oplossing voor de financiering van hun sociale opdracht.

Eurocommissaris voor Interne Markt Charlie McCreevy: Foto Bloomberg

(belga) - Eurocommissaris voor Interne Markt Charlie McCreevy wil woensdag het startschot geven voor de laatste en definitieve liberaliseringsronde op de Europse postmarkten. Nadat eerder al de pakjesdiensten, de exprespost en de bedeling van de zwaarste brieven werden opengesteld voor concurrentie, wil de Ier tegen 2009 het meest omvangrijke marktsegment openbreken: de bedeling van brieven die minder dan 50 gram wegen.

Die zogenaamde 'gereserveerde zone" is nog steeds het exclusieve actieterrein van traditionele operatoren, zoals De Post in België. Samen met negen andere operatoren, onder meer uit Frankrijk, Italië, Spanje en Polen, toont De Post zich beducht voor de gevolgen van de liberalisering. De tien operatoren, die samen meer dan 50 procent van de Europese burgers bedienen, eisen in ruil harde garanties voor het behoud van de universele dienstverlening, ofwel het recht van elke burger op één keer postbedeling per dag.

"De Europese Commissie tornt niet aan het behoud van de universele dienstverlening. Dat is goed nieuws. Maar wij maken ons grote zorgen over de financiering ervan", zo licht woordvoerder Piet Van Speybroeck van De Post toe. Twee opties lijken tot de mogelijkheden te behoren: staatssteun of de oprichting van een compensatiefonds, dat gespekt moet worden met een deel van de opbrengsten van de commerciële activiteiten van de spelers op de markt.

De eerste optie is afhankelijk van politieke wil, de tweede optie stuit op veel scepsis. "Wij zijn ervan overtuigd dat zo'n compensatiefonds niet zal werken. Het is niet realistisch. Dat is in de praktijk al bewezen", stelt Van Speybroeck. Volgens de woordvoerder moet de gereserveerde zone dan ook blijven bestaan "zolang er geen werkbare oplossing voor de financiering van de universele dienstverlening is".

McCreevy mag zich wel verheugen in de steun van de operatoren in Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Scandinavië. Die functioneren al langer op meer geliberaliseerde markten en voelen zich gewapend voor de concurrentiestrijd op Europees niveau. Ook staan er nieuwe bedrijven te trappelen om zich op de markt te wagen en de concurrentie met de huidige monopolisten aan te gaan. Ze vrezen echter dat het voorstel van McCreevy hen onvoldoende toegang zal verlenen tot het netwerk van postbussen en sorteercentra.Liberalisering moet in theorie leiden tot betere dienstverlening en lagere prijzen, maar volgens Van Speybroeck klopt die theorie niet altijd als het over de postdiensten gaat. "Er is een lidstaat waar de postbedeling reeds volledig geliberaliseerd is en we hebben er een grote stijging van de prijzen voor residentiële burgers gezien. Ook was er minder bediening voor burgers in verafgelegen gebieden".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud