Advertentie

Europa daagt de wereld uit

De EU-chefs hebben vrijdag in Brussel verregaande beloftes gedaan in de strijd tegen klimaatverandering. Europa is bereid tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 20 procent te verminderen. Met dat eenzijdige engagement daagt de EU de wereld uit tot een drastische aanpak van het klimaatprobleem. Als andere industrielanden meedoen, gaat Europa zelfs naar een reductie van de uitstoot met 30 procent.

(tijd) Eind dit jaar moeten op het Indonesische eiland Bali wereldwijde afspraken worden gemaakt over een opvolgverdrag voor het klimaatprotocol van Kyoto. Recente VN-rapporten tonen aan dat de opwarming van de aarde dramatisch versnelt. Economische analyses wijzen uit dat de kosten door niets te doen wellicht veel hoger uitvallen dan nu actie ondernemen. Tegen 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 60 tot 80 procent omlaag.

De EU-top van de voorbije twee dagen wilde met een eenzijdig engagement de trend zetten voor het toekomstige wereldwijde klimaatdebat. De EU-chefs beloven eenzijdig een reductie van 20 procent van de uitstoot tegen 2020. Tegelijk roepen ze de overige belangrijke industrielanden op verder te gaan en te streven naar een wereldwijde reductie met 30 procent tegen 2020.

De politieke beslissing van de EU-staatshoofden en - regereingsleiders gisteren is een uitdaging van formaat aan de rest van de wereld. En vooral voor de Verenigde Staten en China, binnenkort 's werelds grootste vervuiler. Duits bondskanselier en EU-voorzitter Angela Merkel wil met die EU-belofte op zak de overige leden van de G8, de rijkste acht landen kietelen op de bijeenkomst in juni in Berlijn.

Om die klimaatdoelstellingen te halen, keurden de EU-leiders ook een pakket energiemaatregelen goed. Tegen 2020 moet er 20 procent energiezuiniger geleefd worden en 20 procent hernieuwbare energie verbruikt. Europa hoopt zo een markt voor milieu-innovatie uit de grond te stampen.

Tegen de herfst komt de EU-Commissie met concrete wetgeving en een lastenverdeling voor die ambitieuze klimaat- en energiedoelstellingen. Het echte gevecht over de cijfers komt dan pas. EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso beloofde gisteren wel dat elk land vooraf akkoord moet gaan met de nationale streefcijfers.

Opvallend is dat heel wat lidstaten, ook België, gisteren hun specifieke situatie benadrukten om de nationale inspanning in het geheel beperkt te houden. Toch is Merkel vol vertrouwen dat de EU haar beloftes houdt.KV

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud