Europa eist extra besparingsinspanningen van Frankrijk

(belga) - De Franse overheid moet haar begroting dit jaar grondiger saneren dan de regering-Raffarin totnogtoe van plan is. Dit hebben de Europese ministers van Financiën beslist. De Nederlandse minister Gerrit Zalm heeft tegen gestemd; hij is van oordeel van Frankrijk al te zeer met fluwelen handschoenen wordt aangepakt.

De Franse begroting heeft vorig jaar de drie procent-norm van Maastricht geschonden. Dit jaar zal dat opnieuw het geval zijn. Naar verwachting zal er een tekort zijn van 3,4 procent.

De Franse regering heeft zich lang verzet tegen een Europese reprimande, maar nu de normen overschreden worden, is een officiële procedure onafwendbaar.

De EU-ministers van Financiën zijn het dinsdag eens geraakt over de eisen die worden gesteld aan Frankrijk: meer inspanningen dit jaar, minstens een half procent besparen volgend jaar en zeker terug onder drie procent in 2004.

Een paar landen zijn van oordeel dat Frankrijk al te zacht wordt aangepakt. Van die landen speelt Nederland het het hardst. Bij het officiële besluit is daarom een Nederlandse verklaring opgenomen, die uitlegt waarom werd tegengestemd. Minister Zalm is van oordeel dat Frankrijk dit en volgend jaar meer dan een half procent zou moeten besparen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud