Europa forceert lagere prijzen bankdiensten

Er moet meer internationale concurrentie komen in de bank- en verzekeringsdiensten voor particulieren. Daarom keurt de Europese Commissie morgen een plan goed met maatregelen die daarvoor moeten zorgen. Het initiatief moet leiden tot lagere prijzen en meer keuze voor de consument.

(tijd) Met amper 1 procent grensoverschrijdende aankopen en veel minder buitenlandse vestigingen en overnames dan in andere sectoren blijft het potentieel van een Europese markt voor financiële diensten schromelijk onderbenut, vindt de Europese Commissie. Daarom keurt ze morgen een discussienota goed om daaraan te verhelpen.

Het gaat nog maar om een eerste document met prioriteiten voor een herziening en bijsturing van de EU-wetgeving. Maar de toon is gezet. Europa wil goedkopere, innovatieve en efficiëntere financiële diensten.

De klant moet meer keuzevrijheid en informatie krijgen over de bank- en verzekeringsdiensten in eigen land én over de grens. Meer concurrentie en meer grensoverschrijdend verkeer van financiële diensten is voor de Commissie dé sleutel tot een meer geïntegreerde markt voor financiële diensten.

Concrete maatregelen waaraan de Commissie denkt, zijn een betere behandeling van grensoverschrijvende klachten en het in het oog houden van de impact van de Europese betaalruimte SEPA voor de consumenten. De Commissie wil tevens de toegang tot kredietgegevens van bankklanten, ook over de landsgrenzen heen, vergemakkelijken. Een van de ideeën is een optioneel EU-regime, naast en in aanvulling van de nationale pensioenspaarschema's, voor langetermijnsparen en pensioenbetalingen van de derde pijler.

Tot midden juli kunnen betrokkenen reacties insturen op de voorstellen. Daarna komen er concrete voorstellen.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud