'Europa heeft geen betrouwbare statistieken'

(belga) - De Europese Unie beschikt niet over voldoende betrouwbare becijferde gegevens over de migratiestromen om een efficiënt beleid terzake uit te tekenen. Dat staat in een studie van de universiteit van Louvain-la-Neuve die donderdag in Brussel is voorgesteld

'De beschikbare gegevens zijn zwak en kunnen dus niet dienen als basis om een beleid te ontwikkelen', stelt professor Michel Poulain. Hij is de coauteur van een door de Europese Commissie gefinancierde studie over de harmonisering van de statistieken over internationale migratiestromen.

De vorsers ontdekten een aantal zwakke plekken in de statistieken van de lidstaten, zowel inzake het aantal beschikbare gegevens, hun betrouwbaarheid en de mogelijkheid om ze te vergelijken. 'Italië stelt dat er 10.000 Italianen naar Duitsland vertrokken, maar volgens de Duitse statistieken ontving dat land 40.000 Italianen', gaf Poulain bij wijze van voorbeeld mee.

Volgens de vorsers zijn de nationale bevolkingsstatistieken van vele lidstaten niet zo betrouwbaar. 'Sommige onderdanen verlaten hun land, maar signaleren dit niet bij de overheid om te vermijden dat ze bepaalde sociale voordelen in hun thuisland zouden verliezen', meent de professor.

Ook de kwaliteit van de statistieken verschilt sterk van land tot land. De Scandinavische landen beschikken volgens de vorsers over de beste statistische instrumenten. Dat staat in contrast met de situatie in landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Griekenland en Portugal, die niet over nationale registers beschikken. In België is volgens de professor de voorbije tien jaar veel vooruitgang geboekt.

De Europese Commissie deed vorig jaar reeds een voorstel over de harmonisering van de migratiestatistieken. Het voorstel ligt momenteel op tafel bij het Europese Parlement en de ministers van Binnenlandse Zaken van de lidstaten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud