'Europa niet bedreigd door raketten van schurkenstaten'

Europa wordt momenteel of binnen afzienbare tijd niet bedreigd door raketten van 'schurkenstaten'. Dat stelt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov woensdag in een opiniestuk in de Financial Times.

(belga) Zoals bekend willen de VS onderdelen van hun raketschild in Tsjechië en Polen onderbrengen. Bedoeling is naar eigen zeggen zich te beschermen tegen "schurkenstaten" zoals Iran.

Lavrov betwist die uitleg. "Geen enkele van de zogenaamde 'schurkenstaten' bezit raketten die een ernstige bedreiging inhouden voor Europa", luidt het in de Financial Times. De Russische buitenlandminister voegt eraan toe dat een bedreiging voor de VS zelfs nog minder waarschijnlijk is gezien de meer geavanceerde technologie die vereist is. Elke poging om eenzijdig een raketafweersysteem te ontplooien "zou het geostrategisch landschap van het continent fundamenteel veranderen", waarschuwt Lavrov. "Het zou ook een belediging zijn voor alle Europeanen".

Rusland is niet opgezet met de Amerikaanse plannen in zijn voormalige satellietstaten, en heeft dat ook al meermaals laten blijken. Het project, dat in 2011 operationeel zou kunnen zijn, zorgt ook voor onrust in de Duitse regeringscoalitie.

Dimitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, liet woensdag in een interview met de Guardian nog optekenen dat "Rusland zich extreem ongerust en bedrogen voelt" door de Amerikaanse plannen. Die brengen volgens de zegsman "het strategische evenwicht" in Europa en wereldwijd "een verschrikkelijke slag" toe. Lavrov roept in de Financial Times op tot "open gesprekken" over het onderwerp tussen de VS, Rusland, en de Europese Unie. Hij hoopt dat de kwestie kan besproken worden op de volgende Raad NAVO-Rusland eind deze maand in de Noorse hoofdstad Oslo.

Sergej Lavrov (foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud