Europa nog niet klaar voor pandemie vogelgriep

(belga) - De Europese instellingen en lidstaten zijn momenteel nog niet in staat om het hoofd te bieden aan een eventuele uitbraak van een grieppandemie of een grootschalige uitbraak van een andere besmettelijke ziekte. Dit is de voornaamste conclusie van de grote simulatie-oefening in Europa, op 23 en 24 november vorig jaar, georganiseerd door de Europese Commissie. Voor alle partijen ligt een gedetailleerde lijst met huistaken klaar.

De oefening simuleerde de uitbraak van een grieppandemie overal in de EU. Een kwart van de bevolking werd ziek, daarvan ging anderhalf procent dood. Op twee dagen werd een periode van 26 dagen gespeeld. De oefening speelde zich niet op het terrein af, enkel op het niveau van crisis- en coördinatiecentra.

Op de vraag of Europa klaar is voor zo'n pandemie, antwoorden experten diplomatisch: 'Europa is veel beter voorbereid dan achttien maanden geleden. Vooral het laatste jaar is heel veel werk verricht'. Zo hebben alle 25 EU-lidstaten nu een actieplan klaarliggen. Europa heeft een operationeel coördinatiecentrum (Europees centrum voor preventie en controle van besmettelijke ziekten).

Tijdens de oefening bleek op Europees niveau het informaticasysteem de achileespees. Sinds enkele jaren moeten lidstaten uitbraken van besmettelijke ziekten melden via het 'Early warning and response-system'. Dit waarschuwingssysteem is echter niet opgewassen tegen de toevloed aan informatie die ingebracht wordt bij een pandemie. In een tweede fase van de oefening is daarom gestart met een nieuw informatiesysteem dat beter aan de behoeften beantwoordt. Toch blijft hier veel werk.

De belangrijkste huistaak voor de lidstaten is meer rekening houden met internationale aspecten in hun nationale actieplannen. De afspraken over wie als eerste in aanmerking komt voor vaccins, zijn bijvoorbeeld ruim onvoldoende geharmoniseerd. Ook over de verdeling van anti-virale geneesmiddelen (type Tamiflu) zijn er geen Europese afspraken. De productiecapaciteit voor zowel vaccins als geneesmiddelen blijft trouwens te laag. De Commissie blijft hier aandringen op nauwere Europese samenwerking. Of de Europese ministers van Volksgezondheid dit willen, is een andere vraag. Zo wil ieder land baas blijven over de eigen (te beperkte) voorraden.

De informatie naar de pers kan ook heel wat beter. Alle lidstaten moeten een verantwoordelijke woordvoerder hebben, die allemaal met elkaar in contact staan, zodat hun communicatie gelijk loopt.

De Commissie plant in de komende maanden diverse kleinere oefeningen, zodat mankementen kunnen worden weggewerkt. Dan zal het tijd zijn voor een nieuwe grootschalige oefening.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud