Europa reageert omzichtig op overwinning Saakatsjvili

©EPA

De Europese Unie reageert omzichtig op Georgische presidentsverkiezingen. De Hoge Vertegenwoordiger Javier Solana feliciteerde het Georgische volk omdat de verkiezingen vreedzaam verlopen zijn, maar drong er wel op aan dat alle beschuldigingen inzake fraude grondig worden onderzocht. Ook de Europese Commissie bleef op de vlakte. "We wachten", aldus woordvoerster Christiane Hohmann, "op de definitieve resultaten". Kortom, uittredend president Michail Saakasjvili kreeg van Brussel nog geen applaus.

Het Amerikaanse congreslid Alcee L. Hastings, dat de observatiemissie van de OVSE in Georgië leidde, veegde de Russische aantijgingen maandag van tafel. Hastings gaf toe dat er onregelmatigheden zijn gebeurd, maar hij ontkende dat de uitslag er door zou vervalst zijn. "De concurrentie tussen de kandidaten", aldus Hastings, "was reëel". Het Amerikaanse Congreslid, dat tot de Democratische partij behoort, betreurde wel dat Georgië de Russen niet had uitgenodigd. Ik heb, aldus Hastings, de Georgische regering geïnformeerd dat het niet-uitnodigen van de Russen een vergissing was.

Ook Solana had het in zijn commentaar over "concurrentiële" verkiezingen. De Hoge vertegenwoordiger sprak ook de hoop uit dat alle politieke krachten met elkaar zullen blijven dialogeren om een antwoord op de toekomstige uitdagingen te geven. Daarbij verwees Solana naar de parlementsverkiezingen in de lente.
Ook de woordvoerster van de EU-Commissie wees naar de tekortkomingen in het kiessysteem. "Het is nodig", zo zei Hohmann, "dat Georgië hier werk van maakt". Volgens haar is de samenwerking van de Europese Unie met Georgië er ondermeer op gericht, deze tekortkomingen weg te werken.

Maandag vierde Georgië het Orthodoxe kerstfeest en werd de politieke strijd even in de koelkast gestopt. Saakasjvili trok met zijn Zeeuwse vrouw Sandra Roelofs naar de kerk en liep daar zijn belangrijkste uitdager Levan Gatsjetsjiladze tegen het lijf. Meer dan een kille handdruk kon er niet van af. De Georgische oppositie blijft erbij dat de verkiezingsuitslag vervalst is. Volgens Gatsjetsjiladze is er zelfs sprake van "kiesterreur".

Saakasjvili kwam in 2003 aan de macht en kon daarbij op forse Westerse steun rekenen. Bij de presidentsverkiezingen van januari 2004 haalde hij 96 procent van de stemmen en bij de parlementsverkiezingen van april 2004 haalde zijn partij 67 procent van de zetels. Saakasjvili beloofde een democratische staatsstructuur en een liberale economie. Daar kwam weinig van in huis, althans wat de democratie betrof. Ook koos de president voor een radicaal Westerse koers. Hij solliciteerde voor het Navo- en EU-lidmaatschap. Dat joeg de grote Russische buur in de gordijnen. Moskou sloot de Russische grenzen voor Georgische export af en moedigde het onafhankelijkheidsstreven van Abchazië en Zuid-Ossetie, dissidente Georgische regio's, aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud