Advertentie

Europa uit opnieuw scherpe kritiek op Iran

De Europese Unie heeft maandag opnieuw scherpe kritiek geuit op de bloedige beteugeling van de protestacties in Iran.

(belga) - "Ontoelaatbaar", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt maandag bij de presentatie van het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie.

Zweden neemt op 1 juli het Europese voorzitterschap over van Tsjechië. Bij de presentatie van de Zweedse prioriteiten in Brussel haalde Bildt opnieuw uit naar het moslimregime in Iran. Bij betogingen tegen de herverkiezing van president Mahmud Ahmadinejad vielen zaterdag minstens tien doden.

De Iraniërs moeten "het recht op vreedzame manifestaties respecteren, zoals dat in de Iraanse grondwet staat geschreven", verklaarde Bildt. Volgens de Zweed kan "het gebruik van dodelijk geweld tegen vreedzame betogers in geen enkel land ter wereld getolereerd worden".

Bildt zei opnieuw dat de Iraanse autoriteiten een onderzoek moeten voeren naar het verloop van de presidentsverkiezingen. Die eis werd vrijdag ook al geformuleerd tijdens de Europese top in Brussel. Twee dagen later werden de ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten in Teheran op het matje geroepen.

"Wanneer onze ambassadeurs in Iran geconvoceerd worden, is dat voor mij een signaal dat onze boodschap is aangekomen, en vanuit dat oogpunt lijkt me dat een goede zaak", stelde Bildt. De Zweed voegde er wel aan toe dat de EU geïnteresseerd blijft in een dialoog met Iran, onder meer over zijn nucleaire programma.

Naast de Iraanse kwestie zal het Zweedse voorzitterschap vooral in het teken staan van de strijd tegen de economische crisis, die volgens Bildt ook steeds meer politieke gevolgen zal hebben. Daarnaast zullen de Zweden veel tijd investeren in de voorbereiding van de VN-conferentie over de strijd tegen klimaatverandering die in december in Kopenhagen plaatsvindt.

Bildt rekent ook op een snelle beslissing over de toetreding van Ijsland tot de EU. Hij verwacht dat de regering in Reykjavik binnenkort een officieel verzoek zal indienen. Een IJslandse toetreding zou de EU alvast een rol geven in het steeds belangrijkere debat over het Noordpoolgebied, meent Bildt.

Tenslotte hoopt Bildt dit najaar een vrijhandelsakkoord te sluiten met Oekraïne. De Zweed denkt er evenwel niet aan om Oekraïne bij te springen om de Russische gasleveringen te betalen. Kiev moet de Russen nog ongeveer vier miljard dollar overmaken. "Mij is niet bekend dat de EU geld heeft voor dat soort zaken", zei Bildt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud