Europa verbiedt vogelmarkten

(tijd) - Veterinaire experts van de Europese Unie keurden een verzamelverbod van pluimvee goed. Dat betekent concreet dat in de hele Unie geen vogelmarkten, -shows of -tentoonstellingen mogen worden gehouden. De experts gaven ook hun fiat voor het vaccineren van vogels in dierentuinen.

De EU besliste eveneens het invoerverbod van Russisch pluimvee en gevogelte uit te breiden tot bijna heel Rusland na de ontdekking van een nieuwe besmettingshaard van vogelgriep ten zuiden van Moskou.

De maatregelen moeten het uitbreken van de besmettelijke dierenziekte in Europa tegengaan. Een eerder vermoeden van vogelgriep in Griekenland werd niet bevestigd. Voorlopig is het virus de Europese Unie dus nog niet binnengeslopen.

In België heeft de overheid risicozones afgebakend nabij rust- en doortrekplaatsen voor migrerende watervogels. Men vreest dat trekvogels het vogelgriepvirus kunnen verspreiden. 220 pluimveehouderijen liggen in de risicozones. In twintig daarvan lopen de kippen buiten. Die bedrijven, allemaal in Vlaanderen, moeten tijdelijk hun dieren binnenhouden. Ze worden ook nauwer opgevolgd door de bedrijfsdierenarts.

Voor het eerst wordt in België een monitoring gehouden bij 1.600 wilde vogels (eenden, ganzen en meeuwen). Al 400 dieren werden onderzocht. In geen enkel staal werd het vogelgriepvirus vastgesteld.

JL/KVe

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud