Europa waarschuwt Turks leger zich niet met verkiezingen te moeien

Europees Commissaris voor de Uitbreiding Olli Rehn heeft zaterdag het Turkse leger opgeroepen zich niet in te laten met verkiezingen, nadat de legerleiding had gewaarschuwd tegen het opgeven van de officiële scheiding tussen kerk en staat in Turkije.

(belga) "Het is belangrijk dat het leger de prerogatieven van de democratie overlaat aan de gekozen regering. Dit vormt een test om te zien of de Turkse strijdkrachten het democratisch laïcisme en de democratische organisatie van de relaties tussen burgers en het leger eerbiedigen", zei de commissaris tegen journalisten, er meteen aan toevoegend "een groot respect" voor het Turkse leger te hebben.

"Het is belangrijk dat het leger ook de democratische spelregels eerbiedigt, alsmede zijn eigen rol in het democratisch spel", aldus Rhen die benadrukte dat deze principes "de kern vormen van de europeanisering" van Turkije.

Temidden van de tumultueuze keuze door het parlement van een nieuwe president heeft het Turkse leger vrijdag in krachtige bewoordingen gewaarschuwd tegen het loslaten van het principe van de scheiding tussen kerk en staat. De enige kandidaat voor het presidentschap, minister van buitenlandse zaken Abdoellah Gül die een vroegere islamiet is, kreeg vrijdag in het parlement niet de vereiste meerderheid achter zich.

In oktober 2005 startten de Europese Unie en Turkije toetredingsonderhandelingen waarbij de relaties tussen het leger en de burgersamenleving dikwijls door de Europese Commissie tegen het licht worden gehouden.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud