Europa wil generische geneesmiddelen sneller op de markt

Europees Commissaris Neelie Kroes ©REUTERS

Generische geneesmiddelen komen met vertraging op de markt en de introductie van nieuwe geneesmiddelen neemt af. Dat zijn de conclusies van een onderzoek van de Europese Commissie naar concurrentieproblemen in de farmaceutische sector.

(belga) - 'Iedere week, iedere dag vertraging voor de introductie van generieken op de markt kost de patiënten en de belastingbetalers geld', stelde eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes woensdag. Haar diensten namen het voorbije half jaar de werking van de farmaceutische markten onder de loep.

Als basis voor het onderzoek diende een steekproef van geneesmiddelen die tussen 2000 en 2007 hun exclusiviteit verloren. Daaruit bleek dat de patiënten meer dan zeven maanden na het verstrijken van het octrooi pas toegang kregen tot generische medicijnen, wat hen met een meerkost van twintig procent opzadelde.

Volgens Kroes zijn de ontwikkelaars van nieuwe medicijnen voor een deel verantwoordelijk. Zij zoeken hun toevlucht tot een hele reeks instrumenten die de commerciële levensduur van het producten verlengen en goedkopere generische alternatieven van de markt houden.

De eurocommissaris wil het toezicht op de sector gevoelig versterken, met bijzondere aandacht voor de akkoorden tussen de producenten van originele en generische medicijnen.Ze voegde meteen de daad bij het woord en kondigde aan dat de Commissie een onderzoek lanceert naar de Franse farmagroep Servier, inclusief de akkoorden die Servier sloot met tal van generische producenten, zoals de Israëlische marktleider Teva.  

De gebrekkige marktwerking in de farmasector heeft volgens Kroes echter ook te maken met tekortkomingen in de regelgeving. De lidstaten moeten wetten maken om generische medicijnen sneller te laten doorbreken. Tenslotte pleitte Kroes ook opnieuw voor een Europees octrooi en een Europees systeem voor de beslechting van octrooigeschillen.             

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud