Advertentie

Europa zegt Iran de wacht aan

(belga) - De Europese Unie is erg bezorgd over recente ontwikkelingen in Iran. Het land wordt opgeroepen zeer dringend meer medewerking te verlenen aan het Internationaal Atoomagentschap. Ook zal Europa nauw toezien op de manier waarop het studentenprotest wordt aangepakt.

Niet alleen de Verenigde Staten zijn verontrust door het bewapeningsprogramma van het Iraanse regime. Europa mikt wel volledig op de rol van het Internationaal Atoomagentschap in Wenen. De Irakezen moeten volledig samenwerken. Met sancties wordt momenteel niet gedreigd. Onderhandelingen over een samenwerkingsakkoord met Iran worden niet opgeschort.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag een principeakkoord gesloten over de strijd tegen massavernietigingswapens. Europa is bevreesd dat atoom-, biologische of chemische wapens in handen zullen vallen van terroristen of onbetrouwbare regimes. Daarom is een actieprogramma uitgewerkt om de diverse dreigingen aan te pakken.

Een basisprincipe van het plan is dat geweld kan worden gebruikt in de strijd tegen massavernietigingswapens, wanneer alle andere middelen gefaald hebben en binnen het kader van de VN.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud