Europa ziet geen graten in nucleaire deal Iran-Rusland

(belga) - Het akkoord tussen Iran en Rusland over de levering van verrijkt uranium is 'compatibel' met de Europese eisen aan Iran. Dit stelt een woordvoerster van de Europese Commissie. Europa ontzegt Iran niet het recht energie op te wekken uit nucleaire bronnen.

De Commissie stelt dat de onderhandelingen met Iran verlopen via Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is in de eerste plaats aan hen om duidelijke afspraken te maken met Iran.

Inzake Iran zitten de Europese Unie en Rusland op dezelfde golflengte. Dat verklaarden de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie, Javier Solana, na afloop van hun overleg in Luxemburg. 'We betwisten niet', aldus Solana, 'dat Iran een vreedzaam kernprogramma mag ontwikkelen, maar we gaan er niet mee akkoord dat het nucleaire wapens aanmaakt'. Zowel de EU als Rusland eist dat Iran het non-proliferatieverdrag naleeft.

Rusland gaat nog zes kernreactoren bouwen voor Teheran. Dat verklaarde de Russische minister van Kernenergie Alexander Rumyantsev maandag in Moskou nadat hij was teruggekeerd van een bezoek aan Iran. Tijdens dat bezoek werden de nucleaire banden tussen de twee landen verstevigd.

Rusland bouwt op dit moment ook twee kernreactoren in China en twee in India.

Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) heeft de voorbije maanden vooruitgang geboekt bij de inspectie van het Iraanse atoomprogramma. Dat verklaarde IAEA-directeur Mohammed El Baradei maandag bij de start van de voorjaarsconferentie van het IAEA in Wenen. El Baradei riep Teheran evenwel op om actief mee te helpen bij de inspecties van het VN-agentschap om 'nog enkele openstaande vragen te beantwoorden'. Het is nog niet duidelijk wanneer het IAEA zijn inspecties in Iran kan afronden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud