Europees Cohesiebeleid: onderzoek nationale programma's eind juli afgerond

De Europese Commissie hoopt tegen eind juli het onderzoek van de programma's van de lidstaten, die in het kader van het cohesiebeleid voor betoelaging in aanmerking komen, af te ronden. In totaal gaat het om 311 projecten, goed voor zowat 90 procent van het globaal cohesiebudget van 347,4 miljard euro. Daarvan krijgt België circa 2 miljard euro toegespeeld. Dit in prijzen van 2004.

(belga) Na de landbouw slokt het cohesiebeleid het grootste deel van het Europees communautair budget op. Over de hele periode gaat het om 347,4 miljard euro of 35 procent van de totale begroting. Om voor subsidiëring in aanmerking te komen, moeten de lidstaten nationale strategische referentiekaders (NSRF's) indienen. Die worden door de Commissie gescreend en als die het groen licht geeft, kan de betoelaging van start gaan.

De bevoegde EU-commissaris Danuta Hübner en de commissaris verantwoordelijk voor Tewerkstelling Vladimir Spidla maakten in het Berlaymontgebouw de balans van de voorbereidende werkzaamheden op. Bij beiden was er grote tevredenheid dat de lidstaten hun strategische plannen en prioriteiten voor de programmeringsperiode tijdig aan de Commissie hebben overgemaakt. Het onderzoek van de programma's van Malta en Griekenland is al afgerond en binnenkort zal de Commissie over de de NSRF's van Oostenrijk, Denemarken en Duitsland beslissen. De overige lidstaten komen in de maanden mei tot en met juli aan bod. In juli moet de klus geklaard zijn.

Volgens commissaris Spidla zal zowat 200 miljard euro rechtstreeks worden gebruikt voor investeringen die in de agenda van Lissabon kaderen. Daarvan zou 50 miljard naar onderzoek, ontwikkeling en innovatie gaan en 70 miljard naar menselijk kapitaal.

Ook voor België, zeker voor Wallonië, betekent het cohesiebeleid nog een lekker snoepje. In totaal is het goed voor iets meer dan 2 miljard euro over de periode 2007-2013. Meer dan de helft van dat geld gaat naar Wallonië, Vlaanderen krijgt circa 787 miljoen euro en Brussel 207 miljoen. In de vorige begrotingsperiode (2000-2006) kreeg België 1,2 miljard euro.

De daling, die noodzakelijk was om de hulp aan de nieuwe lidstaten te financieren, situeert zich volledig in Wallonië.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud