Europees Parlement rondt hoorzittingen nieuwe commissarissen af

(belga) - Het Europees Parlement heeft dinsdag de hoorzittingen van de nieuwe kandidaat-commissarissen afgerond. De Hongaarse socialist Laszlo Kovacs moest enkele lastige vragen over zijn communistisch verleden en zijn slechte beurt tijdens de vorige hoorzitting pareren, maar niets wijst erop dat het herschikte team van Commissievoorzitter José Manuel Barroso opnieuw in de problemen zou raken.

'Met betrekking tot mijn verleden heb ik niets te verbergen. Er is niets waarvoor ik me zou moeten schamen', verdedigde Kovacs zijn politieke verleden. De Hongaar erkende dat hij deel uitmaakte van de communistische partij, maar beklemtoonde voorts dat hij nooit iets te maken had met de geheime diensten. Hij hield zich naar eigen zeggen vooral bezig met de contacten met westerse socialistische partijen.

Kovacs moet in de Europese Commissie van Barroso de portefeuille van Douane-Unie en Belastingen beheren. Normaliter had de Hongaarse politicus het Europese energiebeleid gekregen, maar hij gaf tijdens de vorige hoorzitting zo weinig blijk van dossierkennis dat Barroso hem een andere bevoegdheid moest toeschuiven.

'U hebt de vorige keer de indruk gewekt dat u het parlement niet au sérieux neemt. Ditmaal geeft u een betere indruk, maar u blijft natuurlijk een commissaris die pas in tweede zit slaagde', zo wierp CD&V-europarlementslid Marianne Thyssen hem voor de voeten. Kovacs weet zijn belabberde optreden in september aan een regeringscrisis die hem in de aanloop naar de hoorzitting dag en nacht bezig hield.

Met het herexamen van Kovacs valt het doek over de aanvullende serie hoorzittingen die het EP maandag en dinsdag organiseerde. Die extra sessies waren nodig omdat Barroso de voorbije weken een aantal wijzigingen moest aanbrengen in de samenstelling van zijn team. Het EP had immers laten blijken dat de oorspronkelijke versie van zijn ploeg onvoldoende steun in het halfrond zou krijgen.

De veelbesproken Italiaanse kandidaat-commissaris voor Justitie en Binnenlandse Zaken Rocco Buttiglione werd sindsdien vervangen door Franco Frattini. De Letse kandidaat-commissaris Ingrida Udre maakte plaats voor Andris Piebalgs, die de portefeuille van Energie zal krijgen. Kovacs wist zich met de steun van zijn regering te handhaven, maar hij moet zich dus tevreden stellen met een andere portefeuille. Andere omstreden kandidaten, zoals de Nederlandse Neelie Kroes en de Deense Marianne Fischer-Boel, blijven gewoon op post.

Dinsdag vergaderen de politieke fracties over de resultaten van de hoorzittingen. Een dag later stelt Barroso in het halfrond zijn herschikte ploeg voor. Donderdag volgt de vertrouwensstemming, die normaliter geen problemen zal opleveren. Enkel de extreem-linkse en de groene fractie zouden 'en bloc' een negatieve stem uitbrengen. Indien het licht donderdag effectief op groen wordt gezet, kunnen Barroso en zijn vierentwintig commissarissen vanaf maandag 22 november aan de slag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud