Europees Parlement schenkt vertrouwen aan Barroso-bis - update

(belga) - Het Europees Parlement in Straatsburg heeft donderdag de herschikte Europese Commissie van voorzitter José Manuel Durao Barroso (foto: EPA) het vertrouwen geschonken. De ploeg van Barroso genoot de steun van 449 europarlementsleden. 149 leden stemden tegen en 82 kozen voor een onthouding.

De christen-democratische en conservatieve fractie (EVP) en een ruime meerderheid van de socialistische en liberale fracties keurden het team van Barroso goed. De groene en extreem-linkse fracties steunden het nieuwe dagelijkse bestuur van de Europese Unie niet.

Barroso zelf reageerde opgetogen na afloop van de stemming. 'Ik ben bijzonder verheugd over deze sterke steun voor de Commissie. Zesenzestig procent van de stemmen is een prachtig resultaat', luidde het. Volgens de Portugees zal de Europese Commissie sterker uit de gebeurtenissen van de voorbije weken komen. 'We willen een verschil maken in het dagelijkse leven van de Europeanen', verklaarde hij op een persconferentie. Zijn team zal streven naar een 'strategie van groei in combinatie met het behoud van een modern Europees sociaal model'.

De Commissie van Barroso had normaal gezien op 1 november moeten aantreden. Als gevolg van de omstreden uitlatingen van de Italiaanse kandidaat-commissaris Rocco Buttiglione over homo's en vrouwen diende Barroso echter de vertrouwensstemming in het EP uit te stellen. Onder druk van het halfrond voerde de Portugese ex-premier drie wijzigingen door. Buttiglione werd vervangen door de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini. De Italiaanse vice-premier en voormalig neo-fascist, Gianfranco Fini, volgt Frattini op als minister.

De Letse kandidate Ingrida Udre maakte plaats voor Andris Piebalgs en de Hongaar Laszlo Kovacs verschoof van Energie naar Douane-Unie en Belastingen.

Maandag 22 november kan de nieuwe Europese Commissie eindelijk aan de slag. De Belgische liberaal Louis Michel zal de portefeuille Ontwikkelingssamenwerking beheren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud