Europees Parlement vraagt hoorzittingen over Swift-dossier

In een resolutie die donderdag werd aangenomen, vraagt het Europees Parlement (EP) dat de Commissie, de Raad en de Europese Centrale Bank (ECB) volledige klaarheid over de geheime afspraken tussen Swift en de Amerikaanse regering geven. Vooral van de ECB die vanaf het begin van de affaire op de hoogte was, wil het EP duidelijke uitleg.

(belga) Het Parlement wil alleszins dat er zo vlug mogelijk een hoorzitting komt waarin alle betrokkenen tekst en uitleg kunnen geven.

Swift, voluit 'Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications', is een coöperatieve instelling die het wereldwijde berichtenverkeer tussen circa 7.800 financiële instellingen over de hele wereld verzorgt. De firma heeft haar hoofdzetel in Terhulpen en nog 14 andere kantoren in de Europese Unie, Azië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Via Swift passeren dagelijks zo'n 12,7 miljoen financiële berichten. Onmiddellijk na 11 september kreeg Swift een bevelschrift van het Amerikaans ministerie van Financiën om toegang tot de gegevens van het bedrijf te krijgen.

In februari 2002 werden de Amerikaanse, de Europese, de Britse en de Belgische centrale bank daarvan ingelicht. Toen de praktijk tien dagen terug in enkele Amerikaanse kranten lekte, verklaarden zowel de Europese Commissie, de Raad van ministers als de Belgische regering dat ze niet op de hoogte van de Amerikaanse activiteiten waren.

In de resolutie die donderdag werd goedgekeurd en door socialisten, groenen en liberalen werd ingediend, spreekt het EP er zijn ernstige bezorgdheid over uit dat dat er een klimaat wordt geschapen waarin steeds minder respect voor de persoonlijke levenssfeer en gegevensbescherming bestaat. Woensdag wees EU-commissaris Franco Frattini erop dat de Commissie alle machtsmiddelen zal gebruiken die het verdrag haar geeft als mocht blijken dat sommige lidstaten de Europese regelgeving niet respecteerden. Voor de Commissie iets onderneemt, wil ze echter de resultaten van het Belgisch enquêtewerk afwachten.Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud