Europese biodiesel krijgt bescherming

©Rob Cloosterman/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

De Europese Unie gaat antidumpingheffingen invoeren om Europese biodieselproducenten te beschermen tegen de gesubsidieerde Amerikaanse import.

(belga) - Dat hebben de ministers van Financiën van de EU-lidstaten dinsdag tijdens een bijeenkomst in Brussel besloten.

Op voorstel van de Europese Commissie besloten de ministers om heffingen tussen 213 euro en 409 euro per ton toe te passen op biodiesel van Amerikaanse producenten die op oneerlijke wijze gesubsidieerd worden en hun producten soms tegen dumpingprijzen naar Europa uitvoeren. De maatregelen worden allicht van kracht vanaf 12 juli en zullen gedurende vijf jaar in voege blijven.         

De Commissie had vorig jaar een onderzoek ingesteld op basis van verscheidene klachten van Europese producenten van biodiesel. Die reageerden dinsdag verheugd op de Europese beslissing. Met deze beschermende maatregelen kunnen de jarenlange investeringen van de sector eindelijk vruchten beginnen afwerpen, zo liet de European Biodiesel Board in een mededeling verstaan.             

Het opdrijven van de consumptie van biobrandstoffen vormt één van de pistes die de Europese Unie wil bewandelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Biodiesel is met ruime voorsprong de belangrijkste biobrandstof. De import van Amerikaanse biodieselproducten in Europa explodeerde de voorbije jaren, van enkele duizenden tonnen in 2005 tot meer dan één miljoen ton in 2008.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud