Europese Commissie bekijkt overnames door staatsbedrijven buiten EU

De Europese Commissie gaat dit najaar bekijken of er maatregelen getroffen moeten worden tegen grote bedrijfsovernames door niet-Europese overheidsbedrijven, bijvoorbeeld uit Rusland, de Golfstaten of China. De Duitse bondskanselier Angela Merkel had hier woensdag nog op aangedrongen.

Duits bondkanselier Angela Merkel (foto: bloomberg)

(belga) - "Dit is een nieuw fenomeen. Het gaat om erg grote investeringen onder een vorm die we eerder nog niet hebben gezien en we zullen dit van nabij volgen, vooral in de tweede helft van dit jaar", aldus Oliver Drewes, woordvoerder van eurocommissaris voor de interne markt Charlie McCreevy.

Bovendien zullen niet alleen McCreevy, maar ook eurocommissaris voor handel Peter Mandelson en eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes of eurocomissaris voor economische zaken Joaquin Almunia de buitenlandse fondsen onderzoeken.

De Europese verdragen verbieden de Commissie bovendien te discrimineren tussen investeringen van private en van publieke fondsen. Toch zit de Commissie met heel wat vragen rond de bedoelingen van deze fondsen. Zo zouden ze de bedoeling kunnen hebben om geld wit te wassen of te speculeren.

De Duitse bondskanselier had woensdag nog aangedrongen op een onderzoek van deze buitenlandse publieke fondsen. Ze vreest dat sommige investeringen "politiek geïnspireerd" zouden kunnen zijn.

Volgens de krant Financial Times neemt die vrees de jongste tijd alleen maar toe. De krant haalt het voorbeeld aan van een investering van 3 miljard dollar van de Chinese overheid in aandelen van Blackstone, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld, die onlangs de hotelketen Hilton verwierf en die ook het Duitse Continental viseert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud