Europese Commissie geeft Libanon 10 miljoen euro noodhulp

De Europese Commissie wil onmiddellijk 10 miljoen euro humanitaire hulp voor Libanon vrijmaken. Verder dringt EU-Commissaris Louis Michel, verantwoordelijk voor de humanitaire hulp, erop aan dat in Libanon 'humanitaire corridors' worden geïnstalleerd, zodat de hulp vlug bij de slachtoffers kan komen.

(belga) Maandag maakte de Commissie al bekend dat ze 5 miljoen euro voor Libanon reserveert. Dat bedrag wordt nu verdubbeld. 'De situatie', aldus Michel, 'verslechtert zienderogen en elke dag dat het conflict aansleept, brengt ons dichter bij een menselijke catastrofe'.

Volgens woordvoerder Amadeu Altafaj telt Libanon reeds een half miljoen vluchtelingen en veel is er volgens hem niet nodig om dat cijfer te verdubbelen. De Europese hulp, zo verzekerde Altafaj, zou zeer vlug ter plaatse kunnen zijn. Voor de hulpverdeling ter plaatse zou de Commissie op het Rode Kruis, VN-agentschappen en diverse NGO's beroep doen.

Van hun kant hebben de fractievoorzitters van het Europees Parlement een oproep gedaan om binnen het kader van de VN een internationale stabilisatiemacht naar Libanon te sturen. Tevens vragen de fractievoorzitters een onmiddellijk staakt-het-vuren, zodat de humanitaire hulp vlug ter plaatse geraakt en een terugkeer naar de wettelijkheid wordt gegarandeerd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud