Europese Commissie heeft meer dan de helft van lidstaten in vizier

(belga) - Omdat ze de Europese regels inzake de liberalisering van de energiemarkt slecht of onvoldoende toepassen, dreigt meer dan de helft van de Europese lidstaten de volgende dagen met de Europese Commissie in aanvaring te komen. Dat kondigde EU-Commissaris Andris Piebalgs, bevoegd voor Energie, dinsdag op een debat van de Stichting Robert Schuman aan.

Piebalgs verduidelijkte voorts dat de Commissie op 4 april de procedures wil opstarten tegen de lidstaten die de richtlijn om de elektriciteits- en gasmarkt tegen 1 juli 2007 volledig te liberaliseren, niet correct uitvoeren. Piebalgs onthulde niet welke lidstaten de Commissie in het vizier had.

De Commissaris kondigde ook aan dat sommige lidstaten op de vingers getikt zullen worden omdat ze de hernieuwbare energie onvoldoende steunen. Op de Europese Raad van vorige week drukten de regeringsleiders de wens uit dat hernieuwbare energie in 2015 15 procent van de totale verbruikte energie zal bedragen. Daar bovenop zou de Commissie nog procedures opstarten tegen lidstaten die onvoldoende werk van de strategische olievoorraden maken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud