Advertentie

Europese Commissie reageert geschokt

(belga) - De Europese Commissie is 'bedroefd en geschokt' door de terreuraanslag op het hoofdkwartier van het Rode Kruis in Bagdad. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie verklaard. De humanitaire diensten van de Commissie werken nauw samen met het Rode Kruis voor de hulpverlening aan het Iraakse volk.

De woordvoerder van de Europese Commissie beklemtoonde dat het Rode Kruis een 'onpartijdige, neutrale en onafhankelijke' organisatie is. Volgens de zegsman liet het Rode Kruis zich nooit in met de politieke aspecten van de situatie in Irak. De organisatie speelt wel een vitale rol in de hulpverlening aan het Iraakse volk. De Irakezen zijn volgens de Commissie dan ook het grootste slachtoffer van de aanslag. Een aanzienlijk deel van de Europese steunfondsen belandt via het Rode Kruis bij de noodlijdende Iraakse burgers.

Ook de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, de Spanjaard Javier Solana, reageert op de nieuwe golf van geweld in Irak. Hij veroordeelt de aanslagen van de voorbije dagen tegen het al-Rashid hotel, de politiekantoren en het hoofdkwartier van het Rode Kruis. 'Ik onderstreep dat aanslagen tegen humanitaire hulpverleners heel shockerend en totaal ongerechtvaardigd zijn. De beschaafde wereld kan en zal niet toestaan dat de bescherming die het humanitaire recht en de humanitaire organisaties bieden aan de slachtoffers van conflicten, in gevaar wordt gebracht', aldus Solana. Solana ontkent dat de toestand in Irak niet meer onder controle is.

De vijf aanslagen tegen het hoofdkwartier van het Internationale Rode Kruis en vier politiekantoren in Bagdad hebben maandag in totaal aan meer dan 30 mensen het leven gekost. Meer dan 200 anderen raakten gewond. Zaterdag vond een aanslag plaats tegen het al-Rashid hotel in Bagdad, waar de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz verbleef.

20503842

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud